Temat: [Transit 1994-2000] spaliny w dolocie, nie pali, nie ma mocy
View Single Post
Stary 23-02-2013, 20:53   #23
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: spaliny w dolocie, nie pali, nie ma mocy

Cytat:
Napisał drozdzuu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Racja. miałem na myśli główną pompę paliwową czy może dawać takie objawy?
Może... Ta pompa Lucasa pracuje zalana całkowicie paliwem, które oprócz tego, że jest tłoczone przez sekcję wysokiego ciśnienia do wtryskiwaczy - to pełni rolę czynnika wykonawczego w nastawnikach dawki i kąta wtrysku. Ciśnienie wypełniającego pompę paliwa musi mieć dokładnie ustalone ciśnienie - inaczej nastawniki wariują, nie ustawiają się w zadanych pozycjach, a czujniki ich położenia alarmują ECU i układ wchodzi w tryb awaryjny. Najgorsze, że spowodowane to może być np zapowietrzeniem w filtrze paliwa, a układ wywala błędy zupełnie od czapy - np że nastawnik dawki wtrysku jest uszkodzony. Podobne objawy daje uszkodzony zawór start-stop. Co gorsza - może prawidłowo zatrzymywać pompę, ale tłumi stale przepływ obniżając ciśnienie... Itd, itd.

Jednak u ciebie - wg mnie - najistotniejszą rzeczą jest to, że cały dolot był zawalony olejem z turbiny. Olej ten mógł pójść także do przewodu czujnika MAP i zakłócić jego odczyty. Potwierdza to tabela możliwych błędów z opisanymi skutkami i przyczynami... No i zastanawia mnie to dudnienie z dolotu... Czujnik pedału gazu też podejrzany - koledzy opisywali jego awarie nie raz...

Powiedz jeszcze: czy gdy padła turbina to dostał niekontrolowanych obrotów i trzeba go było zadławić na biegu, czy jednak zgasiłeś go normalnie stacyjką?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-02-2013 o 20:56
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem