View Single Post
Stary 27-02-2013, 23:36   #13
ignas
ford::advanced

Model: Focus III Kombi
Silnik: 1.6L Duratec Ti-VCT (123PS) - Sigma [PNDA]
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Zmienna dynamika samochodu

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ignas jesli kupujesz samochód na lata, to znaczy, że będziesz o niego dbał i moim zdaniem turbina lub jej brak niewiele tu zmieni.
No właśnie, zależy co rozumiemy pod pojęciem "dbanie". O samochód dbam w taki sposób, że ma regularne przeglądy z wymianami elementów, które tego potrzebują, a podczas eksploatacji nie katuję go wysokimi obrotami. To tak najogólniej.
Ale z drugiej strony jeżdżę w 90% w mieście, krótkie odcinki rzędu kilka-kilkanaście km (łącznie pokonuję rocznie ok 10-12 tys.). No i to z pewnością pod "dbanie" nie podpada ;-) Ale co zrobić, takie wymagania, ich się nie przeskoczy. Więc w moim przypadku muszę znać odpowiedź na pytanie, czy silnik turbo 1.0 125KM (bo taki biorę pod uwagę) będzie znosił te warunki na takim samym poziomie jak "klasyczny" 1.6 125KM. Póki co takiej pewności nie mam, więc (jako człowiek bez żyłki ryzykanta) skłaniam się do pewniejszego 1.6 125KM (sprawdzona, solidna technologia).

Ten mój dylemat najkrócej opisałbym tak: serce podpowiada 1.0 125KM, ale rozum woła: 1.6 125KM.

Dyskusja zeszła na tory znacznie odbiegające od tematu, mam nadzieję, że moderatorzy będą wyrozumiali :-)

Ostatnio edytowane przez ignas ; 27-02-2013 o 23:38
ignas jest offline   Odpowiedź z Cytatem