View Single Post
Stary 28-02-2013, 18:40   #26
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fokus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

4 / 60-100 / do 11,5 s
5 / 80-120 / ok. 17 s (trudno uzyskać idealnie płaski teren)

innych prób nie robiłem, zdarzało mi się wyprzedzać na 4 biegu do 120 km/h (lekko przekraczając 4000 obr/min) i subiektywnie szło to dość sprawnie, ale do wyprzedzania polecam trójkę.

W autach ze stosunkowo niskim momentem obrotowym w stosunku do masy auta po prostu niezbyt się opłaca wstawianie 6-biegowej skrzyni biegów, a jeśli już to raczej w celu "zagęszczenia" przełożeń niż ich wydłużenia. Przy takiej charakterystyce silnika jazda z prędkością 100 km/h na 6-ce przy obrotach ok 2000 obr/min wymagałaby z kolei szerszego otwarcia przepustnicy i aż tak dużej oszczędności na paliwie by nie było, poziom hałasu praktycznie taki sam, a przy tym dynamika oczywiście gorsza. Dla tego rodzaju silników przyjmuje się ogólnie, że przy szybkiej jeździe powinien mieć przynajmniej 3000 obr/min. Sądzę, że istotny zysk z posiadania 6-ki byłby dopiero powyżej 130 km/h.

Bump:
Cytat:
Napisał bonzo000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawa jest prost :
A ten cały "downsizing" to pseudo ekologia, już nie mogę się doczekać 1.0 EB 180km z dwiema sprężarkamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak na poważnie to gdzieś przeczytałem, że Ford pracuje teraz nad 3-cylidrowym silnikiem 1.5 L turbo, który ma zastąpić obecny silnik 1.6 EB. W najmocniejszej wersji ma mieć prawie 200 KM.

Ostatnio edytowane przez aerostar ; 28-02-2013 o 19:11
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem