View Single Post
Stary 28-02-2013, 20:01   #29
kryzys
ford::average

Imię: Tomek
Model: VW
Silnik: Pb
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Focus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Nierozumiem czemu rezygnujesz z 1.0, ja bym takiego wybrał:
1. tańsze ubezpieczenie
2. lepsze osiągi
3. silnik działa na takiej samej zasadzie jak każdy inny benzynowy, z tym tylko że ma 3 cylindry, bezpośredni wtrysk i turbinkę - techniki nie trzeba się bać.

Twoje obawy o turbinę są niepotrzebne, wystrczy tylko podstawowa opieka nad nią i nie powinno być problemu - chyba że trafisz pechowo na wadliwy model ale w 1.6 też możesz mieć takiego pecha i się będzie psuł. To tak jak byś niechciał mieć klimatyzacji bo może się sprężarka zepsuć i będą koszty, a pewnie chcesz mieć bo poprawia komfort jazdy...
Napisałeś że głównie jeździsz na krótkich odcinkach po mieście i rocznie robisz ok 12 tys. czyli podobnie jak ja. Poprzednio miałem foke 1.6 a teraz mondeo 1.8 tdci i generalnie osobiście nie widzę jakiś specjalnych minusów przesiadki na silnik z turbo przy takich trasach. Tylko od czasu do czasu przy okazji jakiegoś wypadu za miasto jadę na obwodnicę "rozkręcić turbinę" żeby sobie popracowała dłużej w swoich optymalnych warunkach pracy, no i trzeba pamiętać aby nie gasić silnika odrazu po mocniejszej jeździe, tylko poczekać chwilkę żeby turbina miała szansę wystopować na smarowaniu. A co do plusów, no to przedewszystkim osiągi są lepsze i mniejsze spalanie (oczywiście przy normalnej jeździe).

Dodam jeszcze że sam pare miesięcy temu chciałem kupić samochód w benzynce z turbo ale trafił się ten. Jeździłem m.in. 1.4 tsi w oktavi i golfie (jak dla mnie to rewelacyjnie tam ten silnik pasuje, super ciągnie od 2 tys obrotów), 1.4 tce w megance (wg mnie gorszy od 1.4 tsi). 1.0 jeszcze wtedy nie było ale też nie da się go porównywać do 1.4 tsi, który powstał na bazie zykłego 1.4 a ten to całkiem nowa jednostka od podstaw.

JEDŹ BEZPIECZNIE ! 1.8 TDCI - 220 km/h

Ostatnio edytowane przez kryzys ; 28-02-2013 o 20:40 Powód: :)
kryzys jest offline   Odpowiedź z Cytatem