Temat: [Mondeo 2007-2014] Minęła zima i TŁUMIK do wymiany.
View Single Post
Stary 02-03-2013, 20:47   #19
waldi1001
ford::amateur

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Minęła zima i TŁUMIK do wymiany.

Cytat:
Napisał waldi1001 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Mam ten sam problem.Rura przerdzewiała w miejscu, gdzie jest spaw haka na podwieszenie. Miałem dziurę. W ASO powiedzieli przy przeglądzie, że nie mogą jej pospawać. Ponadto puszka tłumika jest przerdzewiała. Pewnie długo nie pociągnie. Koszt w ASO tłumika końcowego to ok. 1400 PLN. Dziurę zaspawał mi prywatny mechanik. Szukam tłumika końcowego i jest problem. Nigdzie nie mają. Zamienniki nie są jeszcze produkowane.

Mój Mondek MKIV r. b 2008 1,8 TDCI

Gdzie mogę dostać ten tłumik ?
Witam. Po długim czasie , gdy pojawiła się kolejna dziura na rurze, zdecydowałem sie na wymianę. Znalazłem na allegro tłumik końcowy oraz rurę środkową do Mondeo IV z silnikiem 2,0 TDCI. Zapytałem sprzedawcę, czy będzie pasował do 1,8 TDCI i uzyskałem odpowiedź, że ktoś montował tłumik od 2,0 do 1,8 i było OK.
Zdecydowałem się zakupić tłumik od 2,0 - producent POLMostrów- numer katalogowy 08.17 tłumik i rura środkowa 08.10.
Zalecam wymianę tłumika wraz z rurą środkową.
W dniu dzisiejszym mechanik wymienił całość i jest OK. Jestem zadowolony i koszty zdecydowanie niższe.
Całość ( tłumik końcowy, rura środkowa i robocizna ) wyszło 400 PLN.
Polecam niezdecydowanym wymianę tłumika od 2,0 TDCI do 1,8 TDCI.
waldi1001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem