View Single Post
Stary 03-03-2013, 10:55   #9
jabbar
ford::beginner

Imię: Tom
Model: Ford
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D

Cytat:
Napisał K!S!3L Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na początek polecałbym zmienić mechanika. Zamiast konkretnie coś powiedzieć to by wymieniał na chybił trafił. Wibrację masz bez względu na to czy opony letnie czy zimowe?
Letnich do tego samochodu opon jeszcze nie mam, ale wyważałem koła i dla pewności zamieniałem koła przednie z tylnymi żeby wykluczyć, że to wina opon.

Co do oporów dostałem od mechanika wykres z kompa jakie są opory na kołach:
na jednym kole tj. przednim lewym jest lekko zwichrowana tarcza i na tym kole są opory rzędu 0,32 kN na drugim 0,14 kN, na lewym tylnym 0,19kN, a na prawym tylnym 0,11kN. Przed zmianą tarcz stwierdził, że trzeba poszukać przyczyn oporów i powiedział, że prawdopodobnie jest to wina przyrdzewiałego tłoczka lub przytkanych przewodów od płynu hamulcowego (podobno w fordach powinno się te przewody co 5 lat wymieniać).

Co do stwierdzenia uszkodzenia półosi poprzez wymontowanie ich i sprawdzenie mechanik nie chce się tego podjąć bo twierdzi, że takie sprawdzenie i rozebranie półosi spowoduje na pewno uszkodzenie półosi i wtedy na pewno będzie ona do wymiany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak pytam jaką da mi gwarancję, że wymiana półosi pomoże to mówi że żadnej, poprostu będę miał nową część w aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie mam tyle kasy by szastać nią dlatego pytam o te półosie z allegro. Boję się trochę zaryzykować kupić używane półosie bo może się okazać, że też trafie uszkodzone i po wymianie problem nie ustanie będę szukał dalej np. w poduszkach itp. kasa pójdzie a na koniec znów się okaże, że to półoś dlatego wydaje mi się że te nowe zamienniki chociaż będą w stanie mi wykluczyć na 100% że to było to (najwyżej za 2-3 lata znów trzeba będzie wymienić półoś).
Dobrze myślę czy nie?
jabbar jest offline   Odpowiedź z Cytatem