View Single Post
Stary 05-03-2013, 22:29   #42
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fokus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Nie wiem dlaczego się tak zachwycacie suchymi liczbami, zupełnie zapominając o innych aspektach eksploatacji silnika, takich jak trwałość czy awaryjność, które w przypadku tego silnika są wielką niewiadomą, a przypominam że gwarancja trwa tylko 2 lata, a potem trzeba radzić sobie samemu. A z tego co pamiętam to kolega szuka samochodu na lata. O ile silnikowi 1.6 EB spokojnie bym zaufał, o tyle ten wygląda mi raczej na jednorazowy. Zrozumiałbym jeszcze, żeby pisali to ci, który na stałe eksploatują takie auto, ale żeby od razu wpadać w euforię po jeździe testowej?

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na 6 biegu może i tak, ale już na V-tce w ok. 14,0 s 80-120 km/h vs. ponad 20 s 1.6 na V-tce z mojego testu ze strony danetechniczne....., niech każdy sobie odpowie czy to nie jest ogromna różnica ?.....te 170NM/200 NM to sporo, bo na dodatek płasko rozciągnięte, to lepiej niż 2.0 wolnossące.....to wszystko czuć podczas jazdy wyraźnie.....
Powiedz mi, czy naprawdę jak chcesz coś wyprzedzić to koniecznie będziesz dusił silnik na V-tce i czekał te 14 sekund, aż się rozpędzi do 120 km/h? A od czego samochód ma skrzynię biegów? Nie lepiej zredukować choćby na czwórkę i skrócić ten czas jeszcze bardziej? Nie zapominaj też, że te 14 sekund to jest wynik uzyskany z funkcją overboost, która ogranicza czas dostępności maks. momentu obrotowego do 15 sekund (a domyślasz się dlaczego?), więc te osiągi nie przekładają się np. na aż tak dużą zdolność do wjeżdżania na wysokim biegu na wzniesienie. A z tym porównaniem do 2.0 to już zdecydowana przesada.

Nawiasem mówiąc mój duratec 1.6 (kombi) to w 20 sekund to się rozpędza do 120 km/h ale pod górę! Nie wiem kto i jak robił te cytowane testy.

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dziwne, bo ja mam przeciwne zdanie....ten 1.0 brzmiał mi na jeździe testowej jak V6, co mnie totalnie zdziwiło i wkręcał się jak szalony, rwał jak poraniony jelonek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak potem się przesiadłem do mojej wolnossącej Hondy 1.8 140 KM czułem spory niedosyt momentu....
To są Twoje subiektywne wrażenia. Może nie każdy lubi ten dźwięk a la V6. ADAC wystawia oceny punktowe w różnych kategoriach, przy czym im mniejsza wartość - tym lepiej. A więc 1.0 EB - 2.0, 1.6 EB - 1.7, 1.6 duratec - 1.5.

Z tym niedosytem momentu w i-VTEC 1.8 to też bez przesady. Przecież tą Hondę to można rozbujać szybciej niż Focusa 1.0 EB, tyle że trzeba się do tego odpowiednio zabrać, czyli używać odpowiednich biegów (max moment obr. 174 Nm @ 4300 rpm, ale przy 2000 rpm już blisko 90% tej wartości).
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem