View Single Post
Stary 06-03-2013, 11:09   #44
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fokus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na niskich obrotach ten silnik jest bezradny, na hamowni nigdy nie ma 174 NM, jak jest nowy ma czasem 142-150 NM !!!! Potem po większym przebiegu sytuacja się poprawia i wypluwa ok. 165 NM przy ok. 4800 ob/min. Przy 2000 obr/min to Honda zastanawia się czy w ogóle jechać, te 90 % momentu to na papierze
właśnie 1.8 i-vtec na VI-tym biegu rozpędza się od 80-120 km/h w VIII generacji też w 20 s !!! Na 1.8 i 140 KM jest to fatalny wynik, zbieżny z 1.4 90 KM VI generacji na ostatnim piątym biegu
W silnikach do osiągnięcia pewnego przebiegu (zwykle kilka tys. km) osiągi są sztucznie ograniczane, żeby ochronić nie dotarty silnik przed skutkami "pałowania". W moim Focusie po przejechaniu jakichś 3-4 tys. zdecydowanie mu się polepszyło. Tak na marginesie to wyciskanie z nowego silnika siódmych potów na hamowni nie jest chyba najlepszym pomysłem...

Jest oczywiste, że silniki turbodoładowane są zdecydowanie bardziej elastyczne i że jest to przyjemne, ale nie ma co z tego czynić sensu życia. W Civicu 1.8 szóstka jest typowym nadbiegiem służącym przede wszystkim do zredukowania hałasu i zużycia paliwa podczas szybkiej jazdy i z pewnością nie służy do wyprzedzania. Niestety jechałem takim autem tylko jako pasażer - miało go dwóch kolegów z pracy, zresztą obaj byli z niego bardzo zadowoleni.

Styl jazdy polegający na mocnym wciskaniu gazu na niskich obrotach jest najbardziej adekwatny do silników diesla, ponieważ te silniki mają naturalny przebieg momentu obrotowego taki, że przy obrotach 1500-2500 mogą mieć nawet dwukrotnie większy moment niż przy wysokich obrotach (> 4000). Dlatego tak się właśnie jeździ tymi autami. Dopiero stosunkowo niedawno pojawił się pomysł, żeby jeździć w ten sposób autami z doładowanymi silnikami benzynowymi, tylko że w tym przypadku moment przy niskich obrotach został podbity nieco sztucznie i nie jestem do końca przekonany, czy ten silnik naprawdę lubi taką jazdę, choć z pewnością potrafi się wykazać. Pewnie wszystko zależy od tego, czy przyciska się w ten sposób tylko od czasu do czasu czy regularnie. Może lepiej żeby się wypowiedział na ten temat jakiś specjalista od silników. I powiem Ci zupełnie szczerze, że też mam apetyt żeby sobie następnym razem kupić coś z stylu 1.6 EB lub 1.4 TSI, bo też lubię jazdę na niskich obrotach, tyle że na co dzień będę jeździł nim podobnie jak teraz, czyli raczej unikał wciskania gazu do oporu poniżej 2 tys. obr/min i wyprzedzał może na czwórce zamiast trójki, bo tak jest o wiele bezpieczniej, a silnikowi na pewno się żadna krzywda nie będzie działa.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem