Cytat:
|
Uwaga ! Zaczeły pękać przednie spręzyny , w bardzo wielu autach osobowych Ford 2003-2005 ,cała seria , ostatni dolny zwój . Pech jest taki że te sprężyny mają beczułkowaty kształt i z tego powodu uszkodzone bardzo łatwo zeskakują . Koniec jazdy. Może rozpruć opone.
|
Miesiąc temu pękła lewa przednia sprężyna po 3 tygodniowym parkowaniu na chodniku na mrozie (nie jeździłem fusionem przez ten czas, miałem slużbowe auto). Przebieg wg licznika 79 000, rok produkcji 2004, trzeci właściciel. Po ruszeniu odpadło jedno dolne kółeczko sprężyny przy mocnym zakręcie w lewo na małym rondzie. Po dojechaniu do mechanika lewa opona zdążyła już się rozpruć i trzeba było oponę też wymienić.
Mechanik wymienił 2 spręzyny przednie, łożyska + poduszki amortyzatora, łącznik stabilizatora przedni lewy. Przy okazji wymieniłem starte tarcze i klocki przednie bo już był najwyższy czas. Koszt 1250 zł (części to zamienniki). Ponadto musiałem dokupić u wulkanizatora 2 używane opony na przód (160 zł razem z montażem i wyważeniem)