Temat: [Fusion] Montaż świateł dziennych
View Single Post
Stary 06-03-2013, 16:32   #55
madmarian
ford::beginner

Model: fusion
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Montaż świateł dziennych

Światła zamontowane. Krótkie podsumowanie: światła w miejsce halogenów rozmiar 700mm koszt 113zł z przesyłką, zaślepki z otworami na halogeny- zamienniki z allegro 29zł sztuka, kilkakrotnie w trakcie montażu ściągane i zakładane zaczepy nie uległy uszkodzeniu, zaślepki pasują idealnie w zderzak i światła też idealnie pasują rozmiarowo.
Do montażu nie trzeba było ściągać zderzaka, wystarczyło zdemontować koła a później nadkola, co jest banalnie proste- kilka wkrętów. Później trzeba było wymyślić jak przymocować światełka do konstrukcji zderzaka. Ja użyłem bardzo twardej gumy/krążki hokejowe ale miałem zamiar już obcinać obcasy w starych butachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum./ do wykonania 2 cm podkładek które od strony nadkola przykręciłem do zderzaka, wcześniej osadziłem na tej gumie światełka przykręcając je wkrętami. Światełka przymierzałem od strony nadkoli do założonych wcześniej zaślepek. Ogólnie trzeba zrobić dwie podkładki o wymiarach 4,7cm x 2cm x 5 lub 6cm.
Podłączenie do instalacji banalnie proste. Postępujemy zgodnie z załączonym schematem. Minus bezpośrednio do akumulatora, plus ja podłączyłem pod przekaźnik który jest umieszczony pomiędzy akumulatorem a półką wycieraczek, jest to takie czarne pudełko, które trzeba otworzyć. U mnie były dwa przekaźniki prawy czarny i lewy czerwony. Wyjąłem lewy czerwony i tam na jednym ze styków pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce tam wsadziłem rozizolowany kabel i wcisnąłem z powrotem przekaźnik. Biały do środkowego przewodu w kostce do reflektora/ u mnie ten przewód jest od postojówek/, spiąłem te przewody szybkozłączką zaciskową I WSZYSTKO HULA !
Światła świecą mocnoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mają metalową obudowę ale niestety plastikowe klosze ale przecież lampy w aucie też są plastikowe. Napiszę jak się sprawują za jakiś czas. Powodzenia i miłego montażu.
madmarian jest offline   Odpowiedź z Cytatem