Temat: [Focus 2011-2014] Dobór felg aluminiowych
View Single Post
Stary 08-03-2013, 09:57   #22
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: alufelgi 17'' vs 16''

Odświeżam temat !
Firmowe felgi 17 " są stosunkowo ciężkie, czy ktoś zmieniał na lżejsze o masie poniżej 8 kg/szt np. OZ Ultraleggera ?. Nie wiem dokładnie ile ważą firmówki, ale nie wykluczam nawet 12 kg. Tak znaczne obniżenie masy wirującej - o ok. 16 kg skutkowałoby lepszym przyspieszeniem i hamowaniem, odciążeniem zawieszenia, a więc i wyższym komfortem, niższym spalaniem - słowem same plusy i jeden minus - są drogie !.

Bump:
Cytat:
Napisał tom170 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja póki co jeżdzę na 18" 235/40 dostałem za 500zł dopłaty pewnie nikt nie chcial tak dużych kół - powiem, że mk3 jest dość twardy nawet na 16" z 18" jest lekka masakra ale nie słychać zawieszenia jakoś przeraźliwie jednak potrafi zatrząść a przy tej szerokości jazda po koleinach jest uciążliwa - auto probuje myszkować - trzeba ostro trzymac klierownicę. Jednak różnica w stosunku do 16" jest duzo lepsze prowadzenie - jakby duzo szybsza reakcja na skręt kół i lepsza przyczepność - pewniej się czuje przy większych prędkościach.

Trzeba bardzo uważać na dziury jak są dziury to lepiej nie przekraczać 60km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie chodzi o to, że od razu wszystko popsujesz czy bedzie mocno stukać ale trzesie dość mocno i agresywnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Focus mk3 raczej do rozbujanych nie należy wg mnie ma dość sztywne i sprężyste zawieszenie może dlatego, że mam dopiero 4000km i wszystko jest sprawne z czasem pewnie się trochę rozklekocze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie nie za dobrze zrobiłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Masz gorsze osiągi, gorszy komfort, większe spalanie, a jedynie zyskałeś subminimalnie na przyczepności i to na dobrej drodze, a nie na takiej z koleinami, no i ładniej wygląda, ale bilans zysków i strat na minus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 08-03-2013 o 10:09
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem