Cytat:
Witam. Mam w tej chwili zalozone opony 215/55/16 a chcialbym zalozyc 205/55/16 ciekawi mnie jaka bedzie roznica w prowadzeniu auta?Czy ktos jezdzi na takich 205/55/16? Bardzo prosze o odpowiedz. Dziekuje
|
Mówimy o Mondeo MkIV czy C-Maxie?
W Maxie to jest standardowy rozmiar, w Mondeo już chyba nie.
Licznik będzie Ci pokazywał trochę więcej niż aktualnie jedziesz (niecałe 5% więcej niż na 215 z racji tego, że zmniejszy się obwód opony) poza tym teoretycznie powinny być cichsze, jeśli to dokładnie ta sama guma tylko w mniejszym rozmiarze. Teoretycznie w zakrętach lepiej mieć szerszego kapcia/niższy profil, ale nie wiem czy tutaj różnicę odczujesz.
Jedyne co, to może się zdarzyć, że w koleinach będzie bardziej/mniej prowadzać. Zależy jak twój rozstaw kół/szerokość kapci zgra się z tym, co TIRy odciskają w drogach.
Powinno minimalnie zmaleć spalanie, ale to też może być wrażenie subiektywne, gdyż jak pisałem komputer i licznik będą pokazywały o 5% większą prędkość/przebieg niż realny czyli o tą wartość należałoby wyliczenia spalania skorygować.
Pozostaje jeszcze kwestia homologacji. Czy Mondeo ma homologację na ten rozmiar opony? Jeśli nie, to miśki mogą, choć nie muszą, się do tego przyczepić.