Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ty widzisz i rozumiesz co piszesz czy nie?
Jak kupił na vat-marża i sprzedaje tam samo to gdzie przekręt masz?W D też jest takie coś jak u nas vat-marża więc można tak kupić,co innego jak kupuje inaczej...ehhh brak słów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
W moim wątku dostałem taką odpowiedź:
Cytat:
|
Jeżeli koleś kupił to na aukcji arval, w co wątpie, to musiał to kupić netto.
Więc w PL musi to sprzedać na Vat 23%.
|
Więc zrozumiałem, że jak kupił netto na VAT-marża, to w Polsce musi wystawić fakturę z VATem. Czesław wytłumaczył i teraz zrozumiałem, wcześniej sugerowałem się ww. postem. Kolego
RafałB, nie trzeba się od razu rzucać, ludzie tutaj przychodzą po pomoc, a nie takie komentarze jak Twój.
Mam jeszcze jedno pytanie. W jednym z cytowanych wątków znalazłem taki zapis:
Cytat:
|
I teraz kolejna ważna uwaga - powyższa procedura dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji, gdy samochód w Polsce sprzedaje FIRMA (bezpośredni importer, komis, itp.). Osoby fizyczne, nabywające pojazd za granicą, płacą tam PEŁNĄ kwotę, obejmującą stawkę VAT obowiązującą w kraju, w którym dokonywana jest transakcja kupna-sprzedaży. Podobnie nabycie samochodu za granicą od osób fizycznych jest w Polsce zwolnione z podatku VAT - tak więc jeśli właścicielem samochodu była za granicą osoba prywatna - nie ma do niej zastosowania powyższy wywód.
|
Czyli, jeśli kupuje auto za granicą od osoby prywatnej, to wtedy nie mam się czym przejmować? Czy to, że wcześniej ta osoba kupiła te auto w komisie coś zmienia?