View Single Post
Stary 10-03-2013, 21:12   #20
PiotrSL
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Focus MK3 Titanium Candy Red
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ford Focus MEGA OPCJA TITANIUM

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ty widzisz i rozumiesz co piszesz czy nie?

Jak kupił na vat-marża i sprzedaje tam samo to gdzie przekręt masz?W D też jest takie coś jak u nas vat-marża więc można tak kupić,co innego jak kupuje inaczej...ehhh brak słów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W moim wątku dostałem taką odpowiedź:
Cytat:
Napisał Szprytny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli koleś kupił to na aukcji arval, w co wątpie, to musiał to kupić netto.
Więc w PL musi to sprzedać na Vat 23%.
Więc zrozumiałem, że jak kupił netto na VAT-marża, to w Polsce musi wystawić fakturę z VATem. Czesław wytłumaczył i teraz zrozumiałem, wcześniej sugerowałem się ww. postem. Kolego RafałB, nie trzeba się od razu rzucać, ludzie tutaj przychodzą po pomoc, a nie takie komentarze jak Twój.

Mam jeszcze jedno pytanie. W jednym z cytowanych wątków znalazłem taki zapis:

Cytat:
I teraz kolejna ważna uwaga - powyższa procedura dotyczy tylko i wyłącznie sytuacji, gdy samochód w Polsce sprzedaje FIRMA (bezpośredni importer, komis, itp.). Osoby fizyczne, nabywające pojazd za granicą, płacą tam PEŁNĄ kwotę, obejmującą stawkę VAT obowiązującą w kraju, w którym dokonywana jest transakcja kupna-sprzedaży. Podobnie nabycie samochodu za granicą od osób fizycznych jest w Polsce zwolnione z podatku VAT - tak więc jeśli właścicielem samochodu była za granicą osoba prywatna - nie ma do niej zastosowania powyższy wywód.
Czyli, jeśli kupuje auto za granicą od osoby prywatnej, to wtedy nie mam się czym przejmować? Czy to, że wcześniej ta osoba kupiła te auto w komisie coś zmienia?

Ostatnio edytowane przez PiotrSL ; 10-03-2013 o 21:40
PiotrSL jest offline   Odpowiedź z Cytatem