Cytat:
|
Ja w swoim poliftowym FF2 miałem fabrycznie i owszem te 70% w opcji dziennej ale razem z nimi paliły się tyły tak samo jak przy mijania.
Faktycznie tylko z założenia wg dyrektywy bo realia były takie, że przód palił się mi (w opcji dzienne) tylko na te 70% a tył non-stop tak samo w każdej opcji.
|
Założenia Unijnej dyrektywy nie zawsze były takie jak teraz. Dopiero kilka lat temu "eksperci unijni" wpadli na to, że o ile zapalone światła z przodu są konieczne przez cały dzień, aby samochód lepiej widzieć, o tyle światła z tyłu nie powinny się palić przy dobrej widoczności, gdyż ludzie znacznie szybciej i lepiej dostrzegają różnicę między światła nie świecą/światła świecą (hamowanie), a światła pozycyjne/światła stop, szczególnie kiedy trzeciego światła stopu nie masz.
Jeżeli tak bardzo Ci przeszkadza świecenie pozycyjnych razem z fordowskimi mijania czyli 70% mocy świateł mijania, to poszukaj w temacie o dziennych. Wystarczy wyjąć jeden bezpiecznik i zgasisz pozycyjne w opcji Auto w trybie dziennym.