View Single Post
Stary 12-03-2013, 22:30   #1
WojtekLSCAFE
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI (163KM)
Rocznik: 2011
Domyślnie Rozładowywanie sie akumulatora do zgaszenia auta - Co jest powodem

Witam.

Problem wygląda następująco : od pewnego czasu , mniej więcej co dwa tygodnie rozładowywał mi się akumulator , i po przekręceniu kluczyka samo cykanie , dałem na gwarancji do ładowania i problem powrócił - przy wymianie zmierzył miernikiem i wyszło 13,4 a jak włączyłem klimę ,światła , nawiewy, szyba podgrzewana to spadło do 11,00 wiec wiadomo : alternator.

Chcąc zaoszczędzić kupiłem od znajomego używany alternator , założyłem go i nie spodobało i się ze tak jakoś dziwnie świeci deska rozdzielcza ale myślę ok , sprawdzę miernikiem na następny dzień. Wsiadam następnego dnia do auta , odpalam i jadę , po około 7 km zaczynają się dziwne rzeczy , a to włącza się ABS , a to poduszka , a to ładowania spada , zaczyna szarpać autem , i po przejechaniu jakiś 3 km , brakuje mocy aż w końcu gaśnie auto i nic się nie dzieje. Podjeżdża znajomy z kablami odpalamy , odpala wszystko wraca do normy , przejechałem 5 km i sytuacja się powtarza. Po zajechaniu do pracy auto postało trzy godzinki idę odpalić i pali od kopa

I moje pytanie czy to ewidentnie walnięty altek? Czy jest możliwe założenie innego altka (różniły się kostkami) i zamiast ładować robi odwrotnie?

Prośba o poradę !
WojtekLSCAFE jest offline   Odpowiedź z Cytatem