Nagrzewnica czy uszczelka pod głowicą?
Uszczelka pod głowicą czy nagrzewnica....?
Cześć,
Sprawa wygląda tak: Płyn chłodniczy dość szybko osiąga pożądaną temperaturę (przynajmniej według wskaźnika). Mimo tego z nawiewów dmucha zimnym powietrzem (w pozycji HI na panelu dmucha letnim). Dodatkowo wraz z powietrzem z nawiewów do środka dostaje się zapach płynu chłodniczego. W pierwszej kolejności myślałem, że to nagrzewnica, ale wystąpiły kolejne objawy - układ chłodzenia zapowietrza się i to dość mocno, dodatkowo z przelewu cały czas leje się płyn do wyrównawczego. Po odkręceniu korka zbiorniczka wywala chłodziwo. Przez to zapowietrzanie się jestem skłonny winę zwalić na uszczelkę pod głowicą, ale w takim razie skąd zapach płynu w nawiewie...? (mam nadzieję, że nie padła jednocześnie nagrzewnica i uszczelka).
Mi wychodzi, że uszczelka, człowiek - mogłoby się zdawać mądrzejszy ode mnie w tym aspekcie - uparcie twierdzi, że to wina nagrzewnicy.
Silnik to AUY.
Podpatrywałem w drugim aucie: tamten jest sprawny, układ się nie zapowietrza (przy odkręceniu słychać tylko delikatne syknięcie), z przelewu do zbiornika na wolnych obrotach płyn nie kapie...
Jaki jest przybliżony koszt części niezbędnych do wymiany głowicy (nie licząc kwoty za głowice - jej planowanie i sprawdzanie), dodam, że rozrząd ma 12 000km, więc tu też zmienię chyba tylko pasek. Czy po złożeniu wszystkiego do kupy potrzebne jest coś w rodzaju np. kalibracji VAGiem? Czy normalnie, składam do kupy, odpalam i jadę (oczywiście nie ja osobiście, ale wolę się upewnić, że facet, który bedzie to robił ma pojęcie o tym w jaki sposób należy to zrobić).
Pozdrawiam