Witam
Panowie w wolnych chwilach próbuję tak z czystej ciekawości przepalić swoją płytę DVD do navi Blaupunkt Travelpilot NX. Mapę mam z 2007 roku. Ale gdyby się udało – to można by było zrobić to z nowymi mapami. Wiem, że są dobrze zabezpieczone, nie tak jak mapy DX na płytach CD. Próbowałem: Nero, Alkochol 120, CD DVD Burner, Clone DVD i płyt TDK i HP. Nic z tego. Sprawdzałem dwoma programami – jakie to zabezpieczenie. Pokazuje tylko:
Więc jest zabezpieczenie – ale nie ma info jakie. Na allegro znalazłem na sprzedaż takie radio jak mam:
http://allegro.pl/nawigacja-fabryczn...097658496.html
Nie z myślą kupna. Zainteresował mnie polski soft, witać polskie znaki. Zadzwoniłem i sprawa wygląda tak:
1. Softu za opłatą nie udostępni
2. Mogę wysłać radio (przesyłka, wgrywanie, odesłanie) – około tygodnia.
3. Warunek – radio musi być bez opcji kamera cofania
4. Wgrywają nowy soft z polskim lektorem + wgrana na dysk (dobrze czytacie) nowa mapa 2012/2013.
Z tym lektorem są pewne jak mnie zapewniają minimalne gdzieniegdzie niedociągnięcia - są one wynikiem ograniczeń sprzętowych.
Z ciekawości ponowiłem pytanie „wgrana mapa na dysk – a to ma dysk?” TAK.
Czyli mapy jako takiej na krążku nie dostanę. Będzie wgrana.
Taka operacja – 600zł.
Panowie, czyli z tego co rozumuję to – Mapę idzie przepalić lub nawet zgrać na dysk tak aby obejść/złamać zabezpieczenia i żeby to śmigało. Najwidoczniej umieją coś namieszać w sofcie tak aby mapę czytało nie z płyty, a z dysku.
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa – radio musi być bez opcji kamery cofania – Dlaczego?
Moim zdaniem są dwa powody:
1. albo soft nie obsłuży kamery,
2. albo pod obudową radia w wolnym miejscu na połączenia (czytniki) kamery cofania montują mały dysk zewnętrzny i wtedy po zmianie softu – będzie ok.
Ewentualnie jeśli to radio faktycznie ma spory dysk wewnętrzny – to Blaupunkt dogadał się z TeleAtlas (Tomtom) na blokadę w sofcie, żeby ludziska kupowali płytki.
Pozdrawiam.