Cytat:
|
Witam Wszystkich,
Jestem nowym posiadaczem ff2, dlatego też jestem nowym użytkownikiem forum. Moja foka jest na 16 stalowych - zima, chce założyć na niego felgi aluminiowe na lato w rozmiarze 17.
Znajomy ma do sprzedania felgi oryginalne forda tylko nie wiem od jakiego modelu. Maja wewnątrz takie parametry:
8J X17H2 5X108 ET43
Zmierzyliśmy również:
ŚR. CENTR. 63,3mm
rozmiar oczywiście 17.
Czy ktoś wie czy takie felgi będą pasowały do Ford Focus mk2 1.8 TDCI ?
Jeśli tak to jakie opony założyć, powinny być 225/45 na taką felgę ale czy nie będą za szerokie?
Proszę o pomoc.
|
Ja latem jeżdżę na felgach 7,5Jx17 ET48 z oponami 225/45/17 i wszystko się pięknie mieści, nigdzie nie obciera. Do pełni szczęścia mówiąc szczerze brakuje żeby ET było mniejsze, tak w okolicy 40.
Różnica między 16 a 17 jest spora, na 17, z ta szerokością opony, dużo ciężej kręcić kierownicą przy wolnych manewrach i jazda po nierownociach wiąże się z mocnym uchwytem kierownicy (na początku byłem zdziwiony ta różnica, ale jak zona stwierdziła ze wygląda super a wcale nie jest dla niej problemem kręcenie kierownicą to przestało mi to przeszkadzać) Na plus natomiast jest lepsza przyczepność na dobrej drodze w zakrętach, no i oczywiście wygląd
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do opon 205/50/17 to sam jestem ciekawy jak to wygląda na 7,5 calowej feldze, ma ktoś takie doświadczenia?
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk