View Single Post
Stary 22-03-2013, 20:52   #54
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Tyle musiałem wydać aby jeżdzić mondeo mk4 kupionym w D za 38180 PLN.

Nie bardzo rozumiem dlaczego próbujesz być niemiły...?
Porównanie masz - podałem Ci swój przykład.
Tfu, tfu odpukać, wydałem 44 670zł + rejestracja 170zł + ubezpieczenie 1800zł + opony 1900 i od 1,5 miesiąca poza paliwem nie wydałem nawet złotówki.
Mam auto gorzej wyposażone niż Ty, za to z mniejszym przebiegiem, lepszym silnikiem i droższą (to czy lepszą to temat rzeka i na pewno go tu nie rozstrzygniemy) skrzynią biegów.
Zaryzykowałbym więc twierdzenie, że auta są o podobnej wartości.
Ty wydałeś 50k PLN, ja łącznie 49k PLN. Różnica więc żadna. Tyle tylko, że jak rozumiem Ty myślałeś że będzie taniej.
Aha, na pewno zaoszczędziłem czas, bo wszystko łącznie z jazdami próbnymi i oględzinami zajęło mi ok. 5 godzin.
U mnie jest na pewno większe ryzyko, że najbardziej skomplikowany element auta czyli skrzynia może ulec awarii, ale to mój świadomy wybór ponieważ nie lubię się męczyć za własne pieniądze i jeżdżę tylko automatami.
Teraz powiedziałbym że jest remis ze wskazaniem na mnie ze względu na mniejszy przebieg i gwarancję którą otrzymałem. Gdyby jej nie było powiedziałbym że jest odwrotnie ze względu na Twoje wyposażenie i mniejsze ryzyko awarii skrzyni u Ciebie.
Tak naprawdę dobrze ktoś ocenił kilka postów wyżej - powinniśmy wrócić do wątku za rok - półtora i znowu zrobić rachunek sumienia.
Albo próbować odsprzedać te auta w podobnym momencie i zobaczyć jak na tym wyjdziemy na końcu.
Czy kupiłbym auto tak jak Ty?
Nie, bo uważam że to wyposażenie nie jest warte tyle zachodu.
Fajnie jak jest, ale sam przyznasz że bez Conversa, alcantary i jeszcze kilkunastu gadżetów da się żyć.
Gdyby było taniej to OK, ale jak sam widzisz realnie nie jest.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 22-03-2013 o 21:00
grodek75 jest offline