Odp: Nie działają czujniki parkowania przod.
Nie chodzi o bicie piany tylko o zaprowadzenie elementarnego porządku i pozostawienie jasnych informacji dla innych użytkowników forum.
1) Twoje przednie czujniki w S-maxie 2010 działają prawidłowo - zgodnie z instrukcją. Te w C-macie 2004 zresztą też - tyle, że są totalnie inne. Nie zajrzałeś do instrukcji i założyłeś wątek, który ma błędny temat. Wniosek podawany po raz piąty - warto sprawdzić w instrukcji zanim się napisze parę postów wprowadzających zamieszanie.
2) Czujniki parkowania czy to z przodu czy z tyłu potrafią ulec awarii. Jest to urządzonko dość wrażliwe. Sam u siebie wymieniałem 2 sztuki (akurat z tyłu). Były info o na prawdę popsutych czujnikach z przodu w C-maxach (sam mam fabryczne przód-tył), ale nie zauważyłem, by ktoś zwracał uwagę na taki sposób działania jak w Twoim przypadku. Stąd uwaga o rzadkim występowaniu.
3) W poszczególnych typach samochodów montowane są różne wersje wyposażenia (najbardziej trywialny przykład to silnik - ja mam np. 2.0tdci w wersji 110KM: większość mechaników się dziwi "takiego silnika nie było" - wówczas pracowicie tłumaczę czym się różni od 2.0tdci 136koni. W ten sposób unikam wprowadzania zamieszania). Wniosek kolejny - warto jednak dowiedzieć się o swoim w końcu aucie co ma na pokładzie i dlaczego zachowuje się inaczej niż inni mówią. Szczególnie dotyczy to czytelników książek typu "sam naprawiam", bo należy domniemywać, że są w stanie to intelektualnie ogarnąć...
Pretensje, że coś mogło by być inne (lepsze): - u mnie silnik, u Ciebie przedni parktronic - są bez sensu. Wszystko może być inne lub lepsze. Ważne aby wiedzieć jakie jest i czego się można spodziewać po tym jakie jest. Jak się wie to się nie ekscytuje, że to jest popsute i do d....
Na tym zakończmy już ten wątek - mam nadzieję, że będzie odpowiednio pouczający dla kolejnych zainteresowanych...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 27-03-2013 o 11:37
|