Cytat:
... odnoszę wrażenie, że jestem wykluczony z konkursu... mam zwykły kompakt, bez ekstrawagancji i przepełnia mnie uczucie, że to nie dla mnie ten konkurs...
...
Z drugiej strony, jak wszyscy chcą, by zdjęcia były jak z żurnala, piękne ładne i profesjonalnie zrobione, to nie dziwi parcie na jakość.
|
Andrzej, nie przesadzajmy!!!
Ja też mam kompakta (
może troszkę bardziej zaawansowany kompakt, ale jednak kompakt - Canon PowerShot S3 IS), kilkuletni aparat (
mam go chyba juz z 7lat) z matrycą 6mpix (
niektóre telefony mają większą rozdzielczość) warty teraz ok.200-250zł, a zobacz sam w konkursie (
albo w moim wątku o moim S-Maxie) jakie zdjęcia udaje mi się nim zrobić.
I zapewniam Cię, że jestem totalnym amatorem jeśli chodzi fotografię.
Cała sprawa polega tylko na tym, aby trochę się postarać robiąc zdjęcie, a nie ot tak przy okazji, bez żadnego zastanowienia coś tam pstryknąć i ot tak wrzucić na forum - niech mają i się ciesza, że wogóle coś zrobiłem ...
(
bardzo proszę się nie obrażać, to nie jest nic personalnego, nie jest to do nikogo konkretnego skierowane, po prostu taka uwaga uogólniająca i troszkę upraszczająca sytuację)
Można powiedzieć, że ja czekałem prawie pół zimy na takie ładne warunki śniegowo-oświetleniowe i pomimo dużego mrozu, specjalnie pojechałem umyć auto aby ładnie się prezentowało na zdjęciach.
Do tego wybrałem fajną "miejscówkę" i postarałem się aby auto ustawić tak, aby zdjęcia mogły ciekawie wyglądać.
I pomimo mojej amatorszczyzny i starego, totalnie amatorskiego aparatu, nieskromnie napiszę, że uważam, iż zdjęcie do konkursu wyszło mi naprawdę bardzo fajne
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
...
Kolega MAG wstawił instrukcję i trzeba się zastosować, lub nie.
|
To nie jest żadna instrukcja!!!
To sa zwykłe podstawowe porady jak zrobić zdjęcie autu, żeby dobrze wyszło na zdjęciu, a nie jakaś instrukcja do przestrzegania
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może się zdarzyć, że zrobisz zdjęcie sytuacyjne, które będzie zaprzeczeniem wszystkich tych zasad i wyjdzie świetnie!
Nie zjadłem wszelkich rozumów, a wstawiłem te ogólne zasady jako poradę dla osób chcących byc może wziąć udział w naszym konkursie, ale obawiających się że za mało wiedzą i za mało umieją, a to bzdura -
wystarczy chcieć i sie troszkę postarać i efekty mogą zadziwić ...
I jeszcze jedno - moje zdjęcie "konkursowe" to
jedno z kilkudziesieciu które wtedy zrobiłem.
Przestawiałem samochód to w jedno, to w drugie miejsce, chodziłem dookoła i "pstrykałem" szukając odpowiedniego oświetlenia i odpowiedniego kąta pod którym będzie wygladało najciekawiej, robiłem zdjęcia trzymając aparat na różnej wysokości i dopiero w domu, z tych kilkudziesięciu zdjęć wybrałem kilka najlepszych (
umieściłem je w swoim watku w dziale "Moje auto"), a z tych kilku zdecydowałem się do konkursu wystawić te konkretne, bo uważałem, ze na nim i same auto i otoczenie wyglądają najciekawiej ...