Cytat:
|
I w tym chyba widział bym największą zasługę. Bo mam zimówki a tylne to typowo śniegowe opony. Które są głośne. Więc pewnie opory toczenia nie małe.
A czy ktoś z takim samym silnikiem może się wypowiedzieć jak to wygląda u niego?
Trochę ten temat mnie nurtuje dlatego , że z kim nie rozmawiam to twierdzi że przy takiej prędkości spala mu 7-8 litrów.
A ja w aucie sprawdziłem już wszystko. Łącznie z tym , czy nie trzymają mi zaciski.
Słyszałem też taką teorię , że przy takiej prędkości i mrozie silnik jest wychładzany i mimo sprawnego termostatu pali więcej. Osobiście wydaje mi się ona mało prawdopodobna , bo skoro silnik jest już rozgrzany do swojej temperatury pracy to chyba nie ma znaczenia czy na dworze jest -15 czy +10.
|
Nie odpowiem konkretnie na Twoje pytanie, ale podam przykład który może Ci pomóc zrozumieć o co chodzi. Mieszkam w Warszawie po lewej stronie Wisły (na Bielanach) i do pracy na Służewiec mam ~13km.
Rano jadę do pracy ~30-40 minut.
Wszyscy moi koledzy mieszkający na Tarchominie i Białołęce maja do pracy dalej i muszą przejechac zakorkowane mosty. Gdybyś się ich spytał ile jadą do pracy to jakimś cudem każdy z nich pomimo że ma dalej ode mnie i musi "odkiblować" swoje w korku na mostach jedzie "20-30 minut i to jak jest kiepski dzień".
Dziwnym trafem ja jestem zawsze w pracy o godzinie 8:20 - 8:30, a żaden z nich nigdy nie jest w stanie dotrzeć przed 9:00.
Taka polska natura - jak ktoś wtopił i coś mu nie idzie to nigdy się do tego nie przyzna w nadziei, że jego sąsiad właduje się w takie samo g... We dwóch w końcu zawsze raźniej, nie?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak więc proponowałbym położyć (piiip) na to co twierdzą inni.
I
ZAWSZE pamiętać o tym:
http://www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU
P.S. Mój Duratec 2.3l pali w korkach 14l/100km i ani mililitra mniej. W duże mrozy, albo pod nogą żony potrafi nawet dobić do 15l/100km.
Jak jest pusto w weekend i mam zieloną falę schodzę do 11.5l/100km.
Ale slyszałem że niektórym Mondek z tym silnikiem pali ok. 10l/100km, a czasem nawet mniej... Ciekawe jak...? Ale ja po prostu kładę (piiip) na to co oni mówią.