View Single Post
Stary 31-03-2013, 21:19   #12
martinez07
ford::advanced

Model: Sprzedany
Silnik: Duratec 1.8 HE 125KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Zwięszkone spalanie o 50% przy 140km/h w stosunku do 100km/h 1.8 PB 125PS

Kwestia spalania to zawsze emocjonujący temat, bo każdy ma inną nogę, jak i warunki do jazdy.
Specjalnie na tą okazję, zarejestrowałem moją wycieczkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Licznik zresetowany przed wyjazdem, po 37km taki wynik :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na razie dużo, bo trzeba było wyjechać z miasta, ale już na autobahnie, tempomat zapięty, prędkość i obroty widać.

Po ponad 130km tej samej prędkości spalanie się ustabilizowało:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po paru kolejnych km zatrzymało się i tak zostało na całej trasie 766km:

Po sprawdzeniu dokładniejszą metodą, czyli kolejne zalanie pod korek wyszło 6,46l, czyli dosyć mała tolerancja.
Trochę dużo, ale grzebano mi coś ostatnio przy pcm w związku z falującymi obrotami, i nie wiem czy czegoś nie namieszali.

Przy innych wycieczkach w trasie ok.700km w głąb Niemiec z prędkościami 120-140km/h nie przekroczyłem średniego spalania 7l. - bez szaleństw, tam gdzie trzeba zwalniane, a tam gdzie można to przyśpieszane, a większość na luziku tempomat 130km/h
Za to przy 180 i więcej km/h to robi się wir w baku i o tym nawet szkoda gadać.
martinez07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem