Cytat:
|
Może u Ciebie też coś jest nie tak z tym komputerem. A w jakim przedziale obrotów jest odczuwalne w Twoim aucie?
A po tym jak podpiąłeś napięcie (po wyjmowaniu skrzyni) następuje "uczenie się" skrzyni biegów i było tak samo z tymi drganiami?
|
Tak jak pisałem na postoju przy niskich obrotach około 1600-1800 obr/min. Podczas jazdy nie ma reguły ale drga przy wyższych, nawet 2500-2800 obr/min. Nie jestem w stanie określić przy jakich obrotach drga już po zapięciu lockup'a bo to już za duża prędkość jest.
Gdy od spodu, na podnośniku obserwuje się to zjawisko widać i czuć wyraźnie, że drgania pochodzą od strony skrzyni biegów/silnika. Można by podejrzewać jeszcze, że coś jest niehalo z osią na której pracuje konwerter ale w takim wypadku powinny być nieszczelności.
Mój znajomy, mechanik jest właścicielem jednego z lepszych serwisów w Łodzi, mają gigantyczne doświadczenie, więc znają się na rzeczy. Niestety trochę już kończą się koncepcje.
Po włożeniu z powrotem skrzyni występowały dokładnie takie same objawy. Zero poprawy. Jedyny plus po wymianie konwertera to to, że tamten już się kończył bo lekko "szumiał", ten drugi pracuje idealnie.
Przejechałem po wymianie konwertera kilkadziesiąt km i żadnych zmian, więc nie jest raczej to kwestia sterownika w skrzyni itd. Zresztą nie byłoby wibracji na postoju, przecież wtedy chodzi tylko sprzęgło hydrokinetyczne bez oleju, a reszta skrzyni nie pracuje.
Cytat:
|
Witam, miałem podobne objawy przed rokiem w moim A6 2007.Drgania podczas jazdy i na postoju. Diagnoza - padnięta skrzynia biegów (automat). Powód? W zespolonej chłodnicy płynu chłodzącego i oleju skrzyni nieszczelność. Płyn poszedł do skrzyni. Zadziałał jak papier ścierny i zgnębił wnętrze skrzyni. Wynik - połowa skrzyni nowe części i nowa chłodnica. Rezultat - 4,5 tyś złotych.
Może pomogłem?
Pozdro.
|
No tak, ale sama w sobie skrzynia biegów nie powoduje wibracji na postoju z powodu o którym pisałem wyżej? Przypuszczam, że uszkodzone elementy skrzyni biegów zniszczyły konwerter stąd u Ciebie drgania również "na luzie".
U mnie konwerter został wymieniony i żadnej poprawy.