Nowa mieszanka gumy V1 w oponach letnich Goodyear
Witam.
Przyszedł czas na wymianę opon w moim Mondeo ST220.
Już od dłuższego czasu wiedziałem, że będę kupował Goodyear Eagle F1 Asymmetric2, które bardzo dobrze wypadały w niezależnych testach.
Ale kiedy zmierzałem już do realizowania zakupu, to w najnowszej ulotce Goodyeara zobaczyłem, że opona w interesującym mnie rozmiarze 225/40R18 92Y XL występuje dwa razy w tabeli rozmiarów - z tym że przy jednej były inne dane na etykiecie jeżeli chodzi o zużycie paliwa (opory toczenia).
Obie opony różniły się tylko i wyłącznie tym symbolem -w jednej było "C" a w drugiej "E" przy oporach toczenia (klasa przyczepności na mokrym w obu oponach była identyczna i określona jako "A").
Ta sama różnica występuje w innym popularnym rozmiarze pasującym do Mondeo MK3 a mianowicie 225/45R17 94Y XL
Zacząłem drążyć temat, aby dowiedzieć się o co chodzi z tym rozróżnieniem tej samej opony.
Ustaliłem, że Goodyear zaczął produkować tą samą oponę lecz z nowszej mieszanki gumy - oznaczonej jako "V1". Cec***e się ona lepszymi parametrami.
Niestety na samej oponie nie znajdziemy żadnego znaczka/symbolu, który pozwalałby odróżnić stary typ od nowszego. Jak już wspomniałem nawet w katalogu nie można doszukać się tego symbolu V1.
Oczywiście kupując taką oponę w sklepie sprzedawca powinien nas poinformować o tym czy jest to V1 czy starszy model. Ale kiedy oponę dostaniemy do ręki, to jedynym sposobem na rozpoznanie nowszej mieszanki będzie obejrzenie etykiety (a i to nie zawsze). Jeżeli etykiety nie będzie bo "się odkleiła", to możemy nie zorientować się.
Można częściowo polegać też na dacie produkcji opony, ale nie wiem od kiedy jest robiona ta lepsza mieszanka, ani nie wiem czy całkowicie wyparła ona starszą (możliwe bowiem, że były produkowane równolegle oba typy). Moja opona zrobiona z nowszej gumy V1 ma DOT 1113, a więc świeżutka, bo wyprodukowana zaledwie trzy tygodnie przed dostarczeniem do mnie.
Kiedy dokładniej analizowałem tabelę rozmiarów, to zauważyłem, że przy niektórych rozmiarach nie ma nawet różnic w etykietach (te same symbole przyczepności i oporów), a i tak są podane dwie pozycje tego samego rozmiaru. Czyli Goodyear sam rozróżnia opony, ale niestety niezbyt chętnie dzieli się tą informacją z klientami -pewnie dlatego żeby wyprzedać stare modele i nie zostać z nimi na magazynach.
Tyle moich przemyśleń, a w załączeniu etykieta z moich dzisiaj kupionych opon oraz tabelka z najnowszej (2013) ulotki opon letnich -tu akurat rozmiary Asymmetric2, ale w innych modelach Goodyeara też pojawia się ta nowa mieszanka.
Mam nadzieję, że komuś przyda się ta informacja. Ja akurat zwracam bardzo dużą uwagę na opony, bo to one przecież łączą auto z drogą.
Pozdrawiam.
|