Również ja miałem problem z centralnym zamkiem w swoim Focusie. Gdy temperatura spadała zamki zaczęły wariować. Parę dni temu nie mogłem nawet zamknąć drzwi kierowcy kluczykiem. Jak się okazało problem tkwił w tej gumce. Dla dareck5 naprawdę należy się krata piwa za opisanie tego problemu z gumeczkami
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Dla przypomnienia wszystkim i ułatwienia innym opiszę całą operację naprawy centr. zamka:
Na początku należy zdjąć boczek drzwi:
-odkręcamy najpierw śrubokrętem 6 wkrętów (są po bokach i pod spodem tego obicia drzwi),
-następnie z uchwytu do zamykania drzwi zdejmujemy "przykrywkę" (ja podważyłem nożem), odkręcamy 2 wkręty, są mocno przykręcone,
-później odkręcamy wkręt ukryty zaślepką, który znajduje się pod klamką (oczywiści tą klamką w środku auta), odchylamy tą część boczku i odpinamy kostkę z przewodami od el. szyb (trzeba w jednym miejscu nacisnąć i wyjdzie), teraz możemy to zdjąć,
-następnie zdejmujemy cały boczek,
-po zdjęciu boczku zejdzie też pierwsza gąbka, druga jest przyklejona do drzwi i trzeba ją zdjąć (ja ciągnąłem i odcinałem nożem od tej kleistej masy, trzeba uważać żeby tej gąbki zbyt nie uszkodzić),
Teraz mamy dostęp do środka drzwi:
-musimy odkręcić klamkę, która jest na zewnątrz drzwi, w środku drzwi widzimy dwie śruby, którymi jest przykręcona ta klamka. Potrzebny jest klucz albo jakiś śrubokręt torx żeby te śrubki odkręcić. Trzeba się przy tym trochę namęczyć bo w środku drzwi jest mało miejsca,
-później odkręcamy zamek od bocznej krawędzi drzwi, są tam 3 śruby na klucz torx (nie wiem jak w innych focusach, może są zwykłe śruby i da się odkręcić normalnym śrubokrętem, ja musiałem kluczem torx),
-teraz musimy zdjąć klamkę, która jest na zewnątrz drzwi. Jedna część, tam gdzie jest bębenek na kluczyk schodzi łatwo, tą drugą część musimy przesunąć w stronę tyłu auta i wyjdzie, jednocześnie musimy uważać żeby z tej części klamki nie zgubić takiej białej plastikowej części bo do niej jest przykręcona od środka ta część klamki,
-po odkręceniu klamki i zamka możemy całość wyjąć z drzwi. Nie trzeba rozłączać zamka i tych drutów co idą do klamki. Całość dość ciężko wyjąć z drzwi ale po paru próbach się uda,
-następnie odłączamy kostkę z przewodami co idą do zamka (z jednej strony podważamy i wyjdzie),
-jak już mamy zamek w rękach lokalizujemy ten mikrowyłącznik (we wcześniejszych postach były zdjęcia),
-powiększamy to okienko, w którym go widać, ja po kawałeczku odcinałem ostrym nożem,
-teraz usuwamy tą czerwoną gumkę, ja to robiłem szpilką. Delikatnie wyrywałem po niewielkich cząstkach. Samo odcinanie tego plastiku żeby powiększyć to okienko i mieć lepszy dostęp do mikrowyłącznika jak i usuwanie tej gumki zajmuje troche czasu bo trzeba to robić ostrożnie,
-jak już to zrobiliśmy możemy spryskać mikrowył. np. wd-40 i zalepić taśmą izolacyjną to okienko, które wycięliśmy,
-podłączamy kostkę do zamka i sprawdzamy czy działa (musi działać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.),
-odłączamy kostkę od zamka i wkładamy cały zamek do drzwi wraz z tymi drutami co idą do bębenka klamki (znów trzeba się trochę namęczyć),
-jak włożyliśmy podłączamy z powrotem kostkę, przykręcamy zamek do drzwi, przykręcamy klamkę zewnętrzną (oczywiście klamkę co jest na zewnątrz drzwi trzeba założyć żeby przykręcić),
-przyklejamy gąbkę do tej masy kleistej no i zakładamy boczek drzwiowy ( nie zapomnijcie podłączyć kostki od elektr. szyb), przykręcamy wszystko, te 2 wkręty co są w uchwycie mocno, sprawdzamy czy wszystko w porządku. Gotowe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mi to wszystko zajęło trochę czasu bo nie miałem dokładnego opisu jak to wszystko rozkręcić. Próbowałem też rozłączyć zamek z prętami co idą do klamki ale to nie ma sensu ponieważ całość da się wyjąć z drzwi. Reasumując to cała operacja nie jest trudna i spokojnie można ją przeprowadzić samemu. Usunięcie gumki w moim przypadku pomogło