Temat: [Focus 2004-2008] DPF i inne przypadłości
View Single Post
Stary 05-04-2013, 17:54   #1
ly_sinka
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: FFII
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie DPF i inne przypadłości

witajcie, to mój pierwszy post więc jeśli nie tu gdzie potrzeba to nie zabijajcie. mam foke z 2006 1.6 tdci 109km + dpf. kilka dni temu zapaliła się kontrolka "chech engine" podpiąłem do kompa wyskoczył stały błąd P2584. po przewertowaniu kilku wpisów prawdopodobnie chodziło o dolanie płynu eolys 176 (robiłem to 20kkm temu więc zdziwko). błąd nie dał się skasować ale chceck engine zniknął nie na długo bo następnego ranka był ponownie. próbując wypalić dpf myśląc, że to coś da przejechałem 50km z obrotami rzędu 3000obr/min nie pomogło. udałem się do sklepu płyn zakupiłem i zrobiłem dolewkę. weszło 0,5 litra, a więc nie brakowało go. spróbowałem wypalić dpf za pomocą komputera niestety nie udało się uruchomić procedury z niewiadomych mi względów. kontrolka check engine się nie świeci ale wyskoczyły kolejne dwa błędy P2458 i U0118 które udało się skasować. podejrzewam, że jutro znowu "żółty silniczek" podniesie mi ciśnienie.
dodam, że przez 3 lata nigdy nie zauważyłem jakichś objawów wypalania dpf tzn. jakiegoś kopcenia staty mocy. ponadto juz prawie jestem umówiony aby przeprowadzić ekstradycję filtra z mojego auta. macie jakieś konkretne sugestie co robię nie tak, co powinienem zrobić/sprawdzić/wymienić?

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-08-2017 o 10:01 Powód: dodanie prefiksu
ly_sinka jest offline   Odpowiedź z Cytatem