View Single Post
Stary 07-04-2013, 18:54   #14
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus MK2 jaki silnik 1.6 TDCI

Cytat:
Napisał qozotron Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chce znaleźć foczkę, którą będę mógł śmiało przez 10 lat zajeżdżać, a ta nie pokornie będzie mi służyć. Poradźcie mi bo nie chce się wpakować w jakieś bagno
Interesuje mnie też silnik 1.8 Duratorq TDCi 115KM, (2005-2011)
Jeżeli na tym Ci zależy, to w żadnym wypadku nie kupuj Diesela.

Dwumas i sprzęgło jeśli uprawiasz stale PSJ to Twój najmniejszy problem będzie o ile poprzednik/poprzednicy też w miarę się z nimi obchodzili.

Za to z wad, które uczynią Twój silnik mniej ekonomicznym:
- skopane odpowietrzenie skrzyni korbowej - przez co często oparami oleju brudzi się przepływomierz i filtr i oszczędności szlak trafił. Przepływomierz dla Twojej wiadomości ori Pierburg ponad 500PLN, zamienniki i używki to jedna wielka loteria.
- wypalające się uszczelki pod wtryskami - przez co poczujesz zapach spalin w kabinie, silnik zacznie pracować jak traktor - jeśli sam to ogarniesz, to koszt części poniżej 10PLN, ale wymiana u mechanika, to około 100PLN przy jednej sztuce, może w hurcie taniej. Jak przegapisz i wtrysk się zapiecze, to kaplica - można uszkodzić wtrysk przy demontażu.
- świece żarowe lubią się spalić, dostęp to masakra jest, łatwo ukręcić, bo też lubią się zapiec i w miarę delikatne są.
- alternator lubi nawalić, niezależnie od modelu 120/150A. Jest umiejscowiony bardzo nisko, dość narażony.
- koło pasowe wału korbowego - to kolejna porażka obu wersji silnika 1.6 PSA. Ori około 450PLN, zamiennik jakieś 200-250
- rury ICka - kolejny koszmar. Ceny jak za gumową rurkę powyżej 100PLN tez fajne nie są, a dziurawy obwód IC
- Przewód olejowy turbo się zapycha, a turbawka nawet regenerowana tania nie jest
- EGR - zaślepić się nie da, bo komputer zapali Ci MILa, jak się zatnie, to oszczędności znowu psu na budę, a dostęp do niego to ... masakra koszt nowego około 700PLN, można kupić używkę ze "świeżego rozbitka" w sumie prawie nówka, ale też 300-400 nie Twoje.

Nie napisałeś jeszcze ile chcesz wydać na ten samochód i czego za tę cenę oczekujesz.
Jeśli 10lat chcesz jeździć samochodem bez przygód, to sobie kup W124 albo 190 jak znajdziesz jeszcze jakiś w dobrym stanie. Tam masz na to szanse. Druga opcja kup nowy albo od kogoś kogo znasz i wiesz jak jeździł. Inaczej to jedna wielka loteria.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem