Cytat:
|
Wrzuć jakieś fotki tego zamka pokrywy .
|
Zamek jak zamek - jedyna różnica tylko taka, że w tym złączu od spodu są dwa piny czujnika zamknięcia. Normalnie jest obudowa udająca złącze, nawet wiązka bywa wetknięta, tylko pinów brak...
Zamki z czujnikiem i bez oczywiście różnią się P/N. Tych part numberów jest trochę, więc łatwiej sprawdzać w druga stronę - jak się ma P/N to mogę przeczytać czy zamek ma czujnik czy nie.
Zdjęcie przypadkowe z allegro...
Bump:
Cytat:
|
Moim skromnym zdaniem ten alarm składa się z tych dwóch zależnych od siebie płytek z układami,czyli lampa plus to z nadkola.
|
W lampce jest jedynie układ czujników ultradźwiękowych. Standardowo wychodzi z tego układu wiązka 3 przewodów (GND., +12, SENSE). Jeśli wychodzi więcej przewodów, to jest tam w S-max coś jeszcze...
Podobnie sprawa wygląda z syreną podtrzymywaną bateryjnie - mam, ale nie rozbierałem, więc nie wiem czy tam jest aż tak ambitnie...
Standardowo wiązka syreny zasilanej bateryjnie składa się także z 3 przewodów: GND, napięcie ładowania, sygnał alarmu. Jeśli jest więcej przewodów, to znaczy że tam coś jeszcze siedzi...
Trzeba pamiętać, że alarm wbudowany w BCM potrafi nawet zmierzyć rezystancję cewki syreny zwykłej (bez podtrzymania, w celu sprawdzenia czy jest i czy nie padła), montowanej wewnątrz kabiny za tylnym plastikiem nadkola... Tak więc układ ten mierzy parę różnych parametrów...
Ponadto w MND4/S-max fabryczny alarm może mieć czujnik położenia (przechyłu) - w FF2/C-max nie ma takiej możliwości.
Gdzie montowany jest ten fabryczny czujnik położenia/przechyłu nie wiem - być może w tej syrence właśnie...