Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 08-04-2013, 13:51   #452
karelgott
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: MONDEO IV Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał FM18tdci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niroyale RainExperty to wysoko notowane opony letnie zarówno w testach ADAC (które osobiście uważam za najbardziej miarodajne), jak i na rodzimych portalach oponiarskich. Ich największą zaletą jest bardzo dobre trzymanie się drogi nawet w warunkach dużego nawilgotnienia nawierzchni, czyli bardzo dobre minimalizowanie efektu aquaplaningu.
Miałem, jeździłem, potwierdzam. Z jednym małym ALE.
Rzeczywiście auto na tych oponach jest jak przyklejone do drogi, a pierwsze przejazdy przez kałuże z duża prędkością powodują przecieranie oczu ze zdumienia. Zupełnie nic nie czuć. Ani oporu (szarpnięcia) ani zwolnienia, po prostu przelatujesz nie wiadomo kiedy przez placki wody. Ale maja jeden zasadniczy minus. Mają wyjątkowo miękkie boki. 2 opony musiałem wymienić. Podczas wjeżdżania na krawężnik, naprawdę delikatnie, zdarzyło się, że docisnąłem oponą przy skręconym kole. Momentalnie strzeliła. Drugi raz jakiś wariat mało mnie nie staranował i musiałem uciekać pod krawężnik. auto podskoczyło, siało i strzelił bok. Przy innych oponach nigdy nie miałem takich sytuacji.
karelgott jest offline   Odpowiedź z Cytatem