View Single Post
Stary 08-04-2013, 16:55   #239
Michał22
ford::beginner

Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Witam. Wreszcie trochę cieplej i mogłem trochę pogrzebać w samochodzie.
Zgodnie z sugestią kolegi "aksokol" posprawdzałem wszystkie punkty masowe, a mimo posiadanego schematu trochę się ich naszukałem i w tym przypadku wszystkie masy są prawidłowe. Wszystkie przewody porządnie zamontowane, żadnych luzów, sprawdziłem multimetrem i wszędzie pełne przejście.
Co do częstotliwości mrugania to jest całkowicie przypadkowa. Na czas pomiarów wymontowałem nawet radio bo pomyślałem że może to ono wprowadza konflikt (mam obecnie radio SONY, a fabrycznie było zamontowane Fordowskie 6000) i pomiary wyglądają następująco:
SILNIK WŁĄCZONY:
- Bez radia => 0:10 min; 3:24 min; 1:09 min; 4:37 min; 0:13 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na max => 4:24 min; 0:50 min; 0:12 min; 2:42 min; 0:13 min; 1:45 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na 50% => 0:12 min; 0:20 mi; 2:05 min; 0:21 min; 0:31 min; 0:59 min.
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na min => 1:03 min, 1:58 min, 1:32 min; 1:04 min; 2:18 min.
SILNIK WYŁĄCZONY:
- Z radiem i podświetleniem ustawnym na max => 1:16 min; 0:56 min, 6:46 min; 1:32 min.

Oczywiście mruganie występuje tylko przy włączonych światłach i przy włączniku z funkcją AUTO. Po montażu włącznika standardowego powyższy problem nie istnieje.

Zastanawia mnie jeszcze jedna zagadka, jak jest realizowane ściemnianie podświetlenia dla włącznika w tę regulację nie wyposażonego? Czy ściemnieniem tym nie steruje przez przypadkiem GEM. Jest jedna różnica w ściemnianiu między włącznikami:

WŁĄCZNIK BEZ AUTO - BEZ REGULACJI PODŚWIETLENIA.
- Wyłączone światła - Pełne podświetlenie na 100% (zegary, radio, panel klimatronika)
- Włączone światłą - Podświetlenie przyciemnia się do ok 50% ale tylko dla zegarów i radia. Panel klimatronika zostaje podświetlony z pełną mocą 100%.

WŁĄCZNIK Z AUTO I REGULACJĄ PODŚWIETLENIA.
- Wyłączone światła - Pełne podświetlenie na 100% (zegary, radio, panel klimatronika)
- Włączone światła - Podświetlenie można regulować w pełnym zakresie dla wszystkich elementów w tym również dla panelu klimatronika.

Dlatego właśnie zastanawiam się czy GEM (lub inny) układ który realizował ściemnianie dla standardowego wyłącznika nie ma konfliktu z włącznikiem który to ściemnianie realizuje i stąd problem z mruganiem.

No trochę się rozpisałem ale może to kogoś naprowadzi na jakiś trop.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez Michał22 ; 08-04-2013 o 16:57
Michał22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem