Temat: [Kuga 2008-2012] Jak podłaczyc kamere cofania
View Single Post
Stary 08-04-2013, 18:57   #14
MarSz
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak podłaczyc kamere cofania

Witam,
obserwuję to forum od czasu, gdy planowałem kupić Kugę, a zarejestrowałem się niedawno gdy stałem się jej posiadaczem.
Jak do tej pory nie zauważyłem na forum działu powitań więc piszę tutaj.

Mam w związku z tym samochodem kilka pytań, a zaczynam od tego tematu.
Szukałem wersji Titanium S ale niestety nie mogłem takiej dostać w odpowiadających mi warunkach i kupiłem Titanium.
Mam czujniki parkowania przód/tył, ale nie mam kamerki, a chciałbym ją założyć.

Pytanie - po czym poznam, w jaki sposób określę, czy do mojego radia (z Navi) mogę podłączyć kamerę cofania? Może ktoś pokazać jakieś fotki pokazujące jakiego gniazda mam szukać w radiu po jego wymontowaniu? Co trzeba zrobić by aktywować kamerę cofania w ustawieniach (by obraz był pokazywany na ekranie)?
Nie biorę pod uwagę zmiany lusterka na takie z wyświetlaczem, bo nie chcę demontować sprawnego lusterka foto, a kupno chińskiego fotochromatycznego z wyświetlaczem mi się jakoś nie widzi.

Przy okazji od razu zapytam - czy da się, czy można w jakiś sposób wgrać inny język do systemu (chodzi mi o polski)? Niemiecki zmieniłem na angielski co już jest ok, ale jeszcze lepiej byłoby móc wgrać język polski (auto jest wyposażone w komunikację głosową). Kto i gdzie może to zrobić i jaki jest koszt takiej operacji?

Dzięku z góry za wszelkie informacje.

Będę miał jeszcze kilka pytań, ale muszę zapoznać się dokładniej ze strukturą forum by nie zadawać ich w nieodpowiednich miejscach.
MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem