View Single Post
Stary 08-04-2013, 19:30   #24
shockmp
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Po zamianie modułu BT/VC na BT/VC/USB brak reakcji na przycisk VOICE

Witam Panowie,

wiem... odkopałem to co sam dawno porzuciłem, ale mam nadzieję że komuś przyda się to co napiszę.

Po zeszłorocznych porażkach, chwilowo się poddałem, potem doszło wiele innych spraw i ogólny brak czasu. W ostatnich dniach wygrzebałem układ i okazało się, że kabelek do USB (odcinek defakto przeze mnie dorabiany) okazał się problemem z działaniem portu. Wykonany na nowo rozwiązał problem, popłynęła muzyka z USB.

Poszedłem za ciosem i umówiłem się na kolejną próbę aktywacji VC przez IDS'a. Przed samą wizytą skusiłem się pogrzebać ELMConfig'iem. Ściągnąłem nową wersję (0.2.5) w której w stosunku do poprzednio posiadanej pojawiły się nowe parametry w zakładce SRM. Wczytałem parametry i okazało się, że nie jest wskazany model samochodu. Zmieniłem na Ford Focus, zapisałem i sprawdziłem - przycisk Voice DZIAŁA !

Nie wiem na ile wcześniejsza próba instalacji modułu programowalnego przyczyniła się do uruchomienia VC, ale zmiana wspomnianego parametru w ELMConfig rozwiązała problem. Możliwe, że dzięki tym parametrom można zastąpić funkcję programowania modułu za pomocą IDS'a - tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej kompetentny.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg SRMConfig.JPG (50.0 KB, 191 wyświetleń)
shockmp jest offline   Odpowiedź z Cytatem