View Single Post
Stary 09-04-2013, 16:21   #6
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Nowa mieszanka gumy V1 w oponach letnich Goodyear

Cytat:
A co temat ma wspólnego z mondeo mk3?
Przenoszę do ogólnego
Może i prawidłowo przeniesione. A tytułem wytłumaczenia - akurat takie oponki zakładałem do Mondeo MK3 ST220 i analizowałem przede wszystkim rozmiar pasujący do tego Mondeo.
Ale przeniesienie tematu do Ogólnego na pewno jest słuszne i przyczyni się do poszerzenia wiedzy właścicieli wszystkich Fordowiczów!
Cytat:
Napisał Kayu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy założyłeś już te opony ? Są wrażenia ?
Założyłem już te oponki! Bardzo mi się podoba jak trzymają auto w zakrętach, a jeżdżę ST220.
Wcześniej miałem Bridgestone RE050A w identycznym rozmiarze i one świetnie trzymały się na suchym. Ale niestety opony te dużo traciły jak tylko obniżała się temperatura (jeździłem jesienią), a szczególnie odczuwalne było pogorszenie się trzymania na mokrym. Oczywiście porównuję tu do innych opon na mokrym a nie do przyczepności na suchym.
Natomiast te moje Goodyear Eagle F1 Asymmetric2 225/40R18 V1 92Y XL są wzorowe na suchym -wygrywają tym parametrem ostatnie testy- ale również rewelacyjne są na mokrym asfalcie.
Przecież teraz jeżdżę na wilgotnych ulicach przy temperaturach 5-10 stopni Celsjusza. A opona klei się i jakoś łatwiej opanować ewentualne poślizgi, bo wydaje się większy zakres graniczny. Tzn. lepiej czuć, że za chwilę opona straci przyczepność, a w Bridgestonach to było często zaskoczenie (mówię o mokrym). GY też wydaje mi się twardsza, mniej uginająca się i stabilniejsza w zakrętach na suchym, ale to akurat może być też spowodowane faktem, że Bridgestony były już mocno zużyte i bieżnika miały duuużo mniej.

Ja wyraziłem tu swoją opinię i może będzie ona komuś pomocna.
Ale i tak myślę, że każdy powinien w pierwszej kolejności opierać się na testach przeprowadzanych przez różne magazyny motoryzacyjne, czy niezależne instytucje. Nikt z nas nie miał przecież możliwości przeprowadzenia powtarzalnego testu dla różnych opon. Takie warunki dają tylko testy, gdzie w ciągu jednego dnia można porównać BEZPOŚREDNIO opony. Oczywiście wielu z nas bez problemu odróżni jakąś chińszczyznę, która w deszczu nie daje prawie żadnej przyczepności od dobrej opony. Ale już porównanie czołówki opon gdzie różnice są mniejsze, nie zawsze daje prawidłowe odczucia, gdy jazda na różnych oponach odbywa się w całkiem innych warunkach (chociażby temperatura, wilgotność).
A niektóre parametry wychodzą dopiero po całym życiu danej opony - np. trwałość. Tak miałem z Fuldami nie pamiętam modelu. Byłem zachwycony ich trzymaniem się w moim wcześniejszym Mondeo MK3 TDCi 115KM (i wtedy zachwalałem kolegom te oponki). Ale zachwyt minął, jak po 12.000km musiałem szukać nowych, bo wówczas już się skończyły!
To nie jest sztuka zrobić oponę dobrze trzymającą, gdy znika ona po kilkunasty tyś. kilometrów.

Niniejszy temat miał tylko zasygnalizować, że pojawiła się nowsza mieszanka opony. Goodyear zmieniał już w przeszłości mieszkanki, ale było to wyraźnie zaznaczane w nazwie wybitej na oponie. Tak np. było z Ultragripami 7, które po udoskonaleniu mieszanki stały się Ultragipami "7+".
Przy letnich oponach Goodyeara niestety poprawa mieszanki nie ma swojego odbicia w nazwie opony, a tylko informacja handlowa oraz treść etykiet może powiedzieć nam o nowszej wersji opony.
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem