View Single Post
Stary 12-04-2013, 13:25   #238
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
Domyślnie Odp: Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

witam ponownie.
Po różnych próbach z elmem ...
Na win7 64bit nie chce mi się połączyc. Może dlatego ,że mam zainstalowany vmware , a on coś miesza z usb. z win xp połączył mi się bez problemów. inne programy pod win7 64 bit łaczą się bez problemów. troszke to dziwne.
Elmconfig pod s-maxem jest troszke uboższy w konfiguracje np. czasów.
Dałem zczytywanie CCC przy działającym silniku. Silnik zgasł i pojawił sie błąd "usterka silnika" po skasowaniu bledów elmem silnik odpalił. troszkę się przestraszyłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i teraz tak dla pewności:
zapisanie konfiga:
bcm-procedures-read ccc from bcm
nastepnie cental configuration - save ccd
jakbym zrobił jakieś zmiany, to daje "write ccc to bcm"

i pare pytań :
czy to co u góry jest poprawne?
czy reset module jest bezpieczne
czy po reset module trzeba puściś write ccc to bcm?

takie mam wrażenie jakbym skasowac jakies ustawinienia lamp. a narazie nie chcę używać magicznego write Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edit:
więc nie skasowałem żadnych ustawień. poprostu szarówa i dlatego lampy się cały czas paliły.
jeszcze pytanie:
na ile jest poprawne zczytanie ccc, bo jak tak patrzę po opcjach w cental configuration w tych pięciu zakładkach, to mam wrażenie,ze powinno być troszke inaczej.
chyba mam bi-xenony a w konfigu lamp widze gdl system with dynamic adjust. no niby jest to doświetlanie zakrętów, ale osobiście wybrałbym inną opcję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. narazie szukam co oznaczają pewne funkcje, więc moge pisać bzdury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ps. od polecanego sprzedawcy otrzymalem chyba elma 1.5 . przynajmniej tak mi raportuje jakiś programik.
i co da przerobienie elma , jeśli reszta podfunkcji dla ms-can ma tylko reset modulu, no i ewentualnie read/clear dtc

Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 12-04-2013 o 13:39
kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem