Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] bardzo wysokie spalanie Ford Focus
View Single Post
Stary 14-04-2013, 18:44   #17
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: bardzo wysokie spalanie Ford Focus

Może przejedź się nim na hamownię? Tam się dowiesz jaką tak naprawdę ma moc i czy jest w stanie ją płynnie rozwijać. Sprawdzałeś jak wygląda czujnik przepływu powietrza za filtrem? MAF sensor? Może jest uszkodzony, zabrudzony. Zafałszowanie pomiaru na tym czujniku może spokojnie dodać Ci 2-3l/100 do spalania, a komputer nie pokaże błędu, bo odczyty będą w normie. Ja miałem u siebie taką sytuację, że 1.6TdCi 109KM zaczął palić mi już prawie 10/100 w mieście. Na zbiorniku niecałe 50l zrobiłem trochę ponad 450km. W trasie jadąc naprawdę rozsądnie praktycznie bez używania hamulca (tylko hamowanie silnikiem) i nie przyspieszając gwałtownie łaskawie spalił mi 5.0/100. Po wyczyszczeniu układu dolotowego, sprawdzeniu całego dolotu, wyczyszczeniu MAF sensora na tej samej trasie w tych samych warunkach komputer pokazał mi 3.8/100, w mieście spokojnie osiągam teraz 600km, a jeżdżąc pół na pół miasto trasa ponad 750km na zbiorniku. Lekkiej nogi nie mam. Coś jest ewidentnie nie tak, ale nie daj się od razu naciągnąć na remont turbiny, wymianę wtryskiwaczy i pierun wie co jeszcze.
Jak widzisz, że próbują zgadnąć co jest nie tak, a nie wiedzą co jest nie tak, to zabieraj samochód i jedź szukać innego mechanika. Szkoda kasy i nerwów.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem