Cytat:
|
...bez sensu za kawałek drutu nie mam warsztatu ale chłopaki co w takiej antenie może paść bo bym te nity zerwał i się do tej stopki dobrał.
....
na początku tak cieszyłem że mam taką ładną navi, a tu ani map nie można 1300zł nowe i jeszcze bez pokrycia
|
Stopka nitowana??? Nie możliwe... Powinna być normalnie od spodu skręcona śrubami! Tam nie jest kawałek drutu tylko bardzo delikatny układ elektroniczny wcale złożony do odbioru sygnału GPS! Woda dostaje się przez tę gumową uszczelkę do środka i korozja zjada ten układ.
Zwróć także uwagę, iż
Rob^ pisze, że antena GPS może być w zupełnie innym miejscu, bo on nie ma stopki na dachu...
Zamiennik jak najbardziej - nawet można go umieścić pod kokpitem w narożniku po stronie pasażera pod samą szybą, tam, gdzie już nie ma drutów od grzania przedniej szyby. Zamiennik musi być taki jak na poniższym zdjęciu - tzn. ze złączem miniFAKRA (zdjęcie przypadkowe z allegro). Wystarczy szukać anten do MFD albo wprost ze złączem miniFAKRA.
Nowe oryginalne mapy 2013 do NX są ostatnio poniżej 800zł brutto w ASO z całkiem przyzwoitym pokryciem Polski.