Odp: Wymiana piasty, tarczy, klocków - Instrukcja
napisze tylko krótko, jeśli chodzi o nasadki typu torx, niech ktoś się nie pomyli i nie kupi nasadki ze zbyt krótkim trzpieniem tzn samym torxem. Jak ktoś już zakupił piastę to niech zmierzy sobie odległość, pomiędzy elementem przykręcanym, a obrotowym, tam są trzy otwory różnej wielkości, ale wierzcie mi, że żadna nasadka nie przejdzie przez takie otwory. Trox musi być długi, tak aby sięgnął przez element obrotowy to elementu mocowania.
Torx oczywiście rozmiar T50, a nie jak pisał "SrebrnaStrzała" że T45 (w poście #42 tego tematu), chyba, że ktoś chce zniszczyć śruby, bo na bank się wyrobią takim rozmiarem. Fakt warto delikatnie nabić klucz młotkiem, żeby lepiej osiadł w śrubie, wcześniej jakimś wd40 spryskać na 10min przed odkręcaniem, u mnie pomogło. Ponadto ów użytkownik pisał, ze potrzebne będzie nasadka 13mm na odkręcenie hamulców. nie wiem jak on tam ma, ale u mnie potrzebna była też 12mm, ponieważ zacisk był przykręcony na inne śruby niż uchwyt zacisku, a do wkręcania tłoków proponuję raczej klucz typu imbus, lub klucz do szlifierki kątowej, ja takiego użyłem i dało rady.
|