View Single Post
Stary 23-04-2013, 11:27   #3484
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał misda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Moc na autostradzie jest potrzebna aby po hamowaniu znów uzyskać prędkość podróżną w szybki sposób, aby nie blokować tych na lewym. Każdy wie jak wygląda sytuacja jak się wyprzedzają dwaj duzi (klakson, mruganie światłami).
A najważniejsze by mieć obroty w punkcie z najwyższym momentem czyli tak 2200-2400 obr czyli 130-140km/h. Wówczas spalanie najniższe. Po chipie pewnie na autostradzie było by mniej ale w mieście więcej. A że głownie po mieście śmigam to nie za bardzo widzę sens wydawania na to kasy.
I właśnie dlatego mam chipa. Po pierwsze na autostradzie mam niemal max momentu w duuuużo szerszym zakresie niż na fabryce (mój mondziak przestaje kopać i ciągnąć przy ok. 4tys obr), a więc rozpędzam się parzystymi biegami, 2-4-6 , bo mogę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do miasta to również się nie zgodzę, że auto po chipie pali więcej. Z moich 5 letnich obserwacji wcale tak nie jest. Generalnie obojętnie czy miasto, czy autostrada (ale tam to 140-160 bardziej niż 130-140) mondziak pali od 7 do 8 litrów na setkę.