View Single Post
Stary 26-04-2013, 18:57   #2
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: silniki 2.0 Ecoboost 203Km Powershift

Na temat 203KM się nie wypowiem, ale miałem okazję być wożonym S-Maxem z tym silnikiem w wersji 240KM z Powershiftem.
Powiem tak - z punktu widzenia pasażera (kierowcy zresztą też według zapewnień kolegi) przyjemność jazdy niesamowita. Przyspieszenie fantastyczne, a skrzynia to najlepszy element tego auta. Zmiany biegów w ogóle nie czuć, w zasadzie najbardziej ją widać po obrotomierzu. Mam porównanie do mojej skrzyni w Mondeo 2.3 (Durashift) i... porównania nie ma żadnego (na korzyść Powershift oczywiście).
Teraz spalanie - kolega nie porusza się w korkach, jeździ nazwijmy to w ruchu "półmiejskim" (mieszka poza Warszawą i dojeżdża do miasta do pracy, ale nie w korkach). Średnie spalanie wynosi u niego ok. 11 litrów/100km.
Nie bardzo natomiast rozumiem Twoje zdziwienie jeżeli chodzi o spalanie powyżej 160km/h. Chciałbyś żeby ile palił? 8 litrów? To nie diesel, a auto waży 1,5 tony. Za przyjemność jazdy dużym autem z silnikiem benzynowym i w automacie trzeba zapłacić. Moje Mondeo pali mi w warszawskich korkach regularne 13 - 13,5l/100km. Bo praw fizyki oszukać się nie da.
Jeśli szukasz auta o mocy 200KM i zastanawiasz się nad spalaniem to lepiej odpuść sobie od razu i idź po klekota.