View Single Post
Stary 26-04-2013, 21:36   #15
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Re: silniki 2.0 Ecoboost 203Km Powershift

Cytat:
Napisał radekrogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak się zagłębie w w temat to:
-zarobki i koszty życia nie te same co w Polsce
-cena benzyny tez nie
-ceny samochodów tez nie
-osiągi silników tez nie te same

Wiec dlaczego robić z Ecoboosta boga ?
Sa to silniki z dobra mocą ale stanowczo za bardzo łakome na paliwo.
Kolego, odbiegasz od tematu.
Jak chcesz dyskusji na temat tego jakie są warunki życia w USA to służę uprzejmie, bo jestem dość mocno w temacie. Ale to chyba nie miejsce na taką dyskusję. Ale aby choć trochę zweryfikować Twoje zachwyty to chciałbym zauważyć, że benzyna kosztuje tam ok. 3,30 - 3,50 za galon co nawet dla Amerykanów jest dużo. W latach 70-tych kosztowała $0,70/galon.
Dlatego też wspomniane przez Ciebie Challengery V8 są już coraz większą rzadkością na ulicach. Gdy pierwszy raz, jeszcze jako student byłem w USA na przełomie lat 80 i 90 standardem było V8. Silniki V6 były traktowane jako "upośledzone", a posiadacze rzędowych "czwórek" byli wytykani palcami. Dziś V6 mają ludzie zamożni, a ci normalni jeżdżą "czwórkami". Na V8 stać bogatych lub handlarzy narkotyków.
A wracając do tematu - nie jestem zachwycony Eco Boostem.
Ma turbinę, czyli kolejny element który na pewno kiedyś się spierniczy.
Nie zmienia to jednak faktu, że taka jest tendencja w produkcji silników i nawet w USA Fusion będzie miał ten silnik.
Kolejnym faktem jest to, że nie odnotowano w nim jakichś większych wad i silniki te jeżdżą w miarę bezawaryjnie. Czego nie można powiedzieć np. o motorach TSI z grupy VW z padającymi rozrządami lub TCE z Renault z obracającymi się panewkami. Tak więc jestem daleki od zachwytu bo też wolałbym aby moc brała się po prostu z pojemności. Ale niestety przy obecnych ograniczeniach jeżeli chodzi o ochronę środowiska i cenach paliw "downsizing" będzie postępował i nic na to nie poradzimy. Widzę, że masz auto z tym samym silnikiem co ja. Za rok U naszych zachodnich sąsiadów byś go nie zarejestrował bo spełnia "tylko" normę Euro4/
Na rynku doładowanych benzyn EcoBoost wyróżnia się póki co pozytywnie, choćby wspomnianą powyżej bezawaryjnością w porównaniu do konkurentów.
Podobnie jak Powershift. Nie słychać jakoś o jego awariach, w przeciwieństwie do DSG, które na początku padały na potęgę.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 26-04-2013 o 21:52
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem