Cytat:
Pod koniec lat `70tych mercedes dodał pierwsze turbo to osiągnął gigantyczną moc 112KM z 3L pojemności. Wtedy z 3L diesla bez turbo osiągano moc ok 80KM !
10 lat później jak ałdi wprowadziło 2.5 TDI i mocy 120 KM to też wszyscy płakali że ten silnik się rozsypie niedługo bo to nie jest możliwe żeby taką moc wycisnąć z silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj już nikogo nie dziwi że diesla mają z ok 2L pojemności ponad 160M !
Nie mam pojęcia skąd u niektórych taka wrogość dla uturbionych benzyn ?
Czemu w dizlu można podwoić moc dodają turbinę i jest OK a w silniku benzynowym ma to spowodować jego szybki rozpad ?
Świat idzie do przodu .. pojawiają się nowe technologie, materiały ... teraz nadszedł czas na Turbo benzynki ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kto tego nie chce zrozumieć niech sobie kupi starego merca i klekocze nim do miliona km przebiegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Jak dla mnie to dobrze mówisz, ale źle myślisz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary diesel merca - ten 3 l 112km był w stanie przejechać ok. 1 mln km. Nowoczesny diesel tak naprawdę nikt nie wie ile. Dlaczego? BO większość po przebiegu 400 kkm stoi na złomie.
Analogia z benzyną - silnik benzynowy starszej generacji przejechał powiedzmy 0,5 mln km. Ecoboost nie może więc zrobić więcej niż 250-300kkm.
Ale stary był głośnym paliwożerny i nie jechał. EB jest cichsze, ma mniejszy apetyt i fajnie ciągnie. Poza tym jeśli ktoś kupuje nowe auto to myślę, że nie obchodzi go ile to auto zrobi bo jeśli kogoś na nowe auto stać to: Po 1. - będzie go stać na naprawę, a Po 2. - do czasu, w którym auto jeździ wymieni je na inne - nowe. I Problemu brak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.