View Single Post
Stary 28-04-2013, 13:46   #1
AndreRe
ford::beginner

Imię: Andre
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 16V Duratec HE 92kW 125KM
Rocznik: 2002
Post napięcie na akumulatorze na biegu jałowym

witam wszystkich na forum Ford Club Polska
Jest to mój pierwszy post i chciałbym się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami i czekam na uwagi,

na wstępie opiszę sytuację z moim poprzednim samochodem tj. Fiat Seicento SX 0.9l, przy nowym akumulatorze Varta Blue 42Ah 380A i po regeneracji alternatora napięcie mierzone na zaciskach akumulatora podczas biegu jałowego wynosiło 14,4V, natomiast pod obciążeniem (światła, radio, ogrzewanie szyby tylnej i wycieraczki przedniej szyby) spadło do 14,1-2V, mój elektryk mówił, że tak ma być,

a teraz do meritum, a więc w moim Fordzie Mondeo MK3 Trend 1.8l 92kW 125KM E95 06.2002r mierzyłem napięcie na zaciskach akumulatora bez obciążenia podczas biegu jałowego 13,6V i pod obciążeniem (światła mijania, wycieraczki przedniej i tylnej szyby, radio CD, ogrzewanie tylnej szyby i lusterek) przy obrotach biegu jałowego - 13,5V, przy obrotach 2000obr/min - 13,56V, przy obrotach 3000obr/min - 13,62V zarówno przy starym akumulatorze z 2006r, który siadł i obecnie pod nowym akumulatorem Exide Premium EA602 60Ah 600A wyniki były zbliżone /max błąd 0,1V/,

przeczytałem w książce Sam naprawiam samochód Ford Mondeo, że test alternatora to właśnie 2000 i 3000obr/min i wyniki nie powinny się różnić bardziej niż 0,4V i tak jest u mnie, a właściwe napięcie ładowania przez alternator akumulatora odbywa się w zakresie od 13,0V do 14,5V wg książki, ale np. w instrukcji obsługi akumulatora Exide pisze, że ładowanie tego konkretnego akumulatora odbywa się dopiero przy 3000obr/min, kiedy na zaciskach akumulatora jest napięcie na poziomie min. 14,1V-14,6V, a w moim aucie nawet nie osiąga takiego poziomu,

MAM PYTANIE:
skoro zamontowałem nowy akumulator i przy 3000/obr/min napięcie wynosiu około 13,6V, a ładowanie wg instrukcji Exide dla tego typu akumulatora to min. 14,1V przy tej prędkości obrotowej silnika tj. około 110km/h, zatem czy mam rację twierdząc, że mój alternator nie ładuje mojego akumulatora przy 3000obr/min, bo również w Seicento akumulator był ładowany kiedy napięcie poodczas zwiększonych obrotów silnika było większe niż 14,1V, mój elektryk mówi, że alternator zaczął się zużywać i trzeba będzie go wymienić, co o tym myślicie?

DRUGIE PYTANIE:
patrzyłem na alternatory do Forda Mondeo MK3 i jest różnica, który jest lepszy albo bardziej odpowiedni do mojego auta, bo są np.:
- za prawie 1400zł /QUINTON HAZELL/ (http://www.iparts.pl/czesc/alternato...7-9090176.html)
- za prawie 1000zł /BOSCH/ (http://www.iparts.pl/czesc/alternato...986049520.html)
- za prawie 700zł /LUCAS ELECTRICAL/ (http://www.iparts.pl/czesc/alternato...-lra01150.html)

Który wybrać i od czego to zależy, bo pomijam kasę, a różnica polega m.in. na ich budowie i wartości prądu ładowania alternatora (Quinton Hazell-90A, Bosch-115A, Lucas Electrical-90A). Który wybrać i co to jest ten prąd ładowania alternatora, w odniesieniu do mojego akumulatora Exide i wyposażenia auta w wersji Trend?

Bedę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AndreRe jest offline   Odpowiedź z Cytatem