View Single Post
Stary 28-04-2013, 16:55   #3493
narc
ford::average

Imię: Narc
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi - T1Bx
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Z chipowałem swojego... teraz czekam na wykres od Heko. Jak tylko dostanę, to wrzucę na forum. Generalnie ucieszyłem się bo:
a) silniczek zdrowy, prawie 95KM i 22xNm (a ostatnio marudziłem, że po zmianie oleju z A1/A5 na A3/B4 jest mułowaty)
b) po chipie 127KM i 30x Nm
c) odkryśliśmy z Heko dodatkowe niedomagania w samochodzie
- przygnieciona rura od turbo po wymianie skrzyni i sprzęgła - cudny warsztat nie ma co...,
- nie najzdrowszy EGR - skończył z blaszką z InPosta,
- padnięty zaworek podciśnieniowy do EGRu.. - tutaj makbra, po zlikwidowaniu "wycieku" powietrza (zasysał lewe, więc było niższe podciśnienie)... hamulec i sprzęgło nie do poznania... Najlepsze było pytanie Heka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - "Ty masz hamulce?!" (o dziwo nawet ABS byłem wstanie włączyć, ale tuż przy podłodze)
- Wygląda, że mam padnięty map sensor (startuje z 88kPa, przy 2000obr [podczas jazdy, żeby nie było] ma 104kPa). To już potwierdziłem pod blokiem ELM327 (o dziwo tylko ScanMaster działał stabilnie). Wykres trochę dziwnie będzie wyglądał - max moment jest koło 2500-2600, ale mam nadzieje, że po wymianie MAPa przesunie się we właściwe miejsce :]. Szkoda, że pewnie dopiero za rok potwierdzę to wykresem na kolejnym Zlocie Mondziaków w Radomiu.

Ostatnio edytowane przez narc ; 28-04-2013 o 23:21
narc jest offline   Odpowiedź z Cytatem