Cytat:
|
Pytanie do forumowiczów- mam dostęp do centrum obróbczego i mam możliwość wytoczenia takiej śruby z kwasówki jednak nigdzie na necie nie mogę znaleźć wymiarów. Ktoś posiadający takową śrubę mógłby podać wymiary na forum? Rzemieślnicy znający się na temacie mogliby sobie sami takową wytoczyć i zamontować nie ponosząc znacznych kosztów z zakupu, a przydałoby się to również dla potomnych.
|
A masz też dostęp do frezarki? ewentualnie dłutownicy? śruba ma na ponad połowie długości wgłębienie w którym chodzi wypust na podkładce mimośrodowej.
Druga rzecz jest taka, że jak śruba Ci się oberwie, to te 40PLN za śrubkę będzie najmniejszym zmartwieniem, gdyż czeka Cię wtedy wycinanie wahacza i wyprasowanie starej oraz wprasowanie nowej tulei, czego nie zaleca się robić ze względu na konstrukcję wahacza i dość cienkie jego ścianki - ciężko dokładnie wprasować nową tuleję. Pozostaje więc wymiana całego wahacza, a to koszt wielokrotnie przewyższający koszt tej biednej śrubki.
Jesteś pewny, że wytoczenie/wyfrezowanie łebka pod klucz razem z nietanim materiałem jakim jest kwasówka będzie Cię kosztować dużo taniej niż ta oryginalna śrubka?
Z drugiej strony raczej nie powinien Cię z taką śrubką już nigdy dotknąć problem zapieczonej regulacji geometrii tylnego zawieszenia i teoretycznie powinna być wieczna.