View Single Post
Stary 29-04-2013, 18:48   #7
AndreRe
ford::beginner

Imię: Andre
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 16V Duratec HE 92kW 125KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: napięcie na akumulatorze na biegu jałowym

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie rozumiem, o co chodzi, wszak, jak sam piszesz, napięcie mieści się w granicach podanych w książce.
chodzi mi o to, czy powinno być tak jak w książce, czy tak jak w życiu, bo wg serwisu i mojego skromnego doświadczenia napięcie na zaciskach akumulatora podczas biegu jałowego powinno być nie mniejsze niż 14,1V pod obciążeniem - tak mi powiedział mój elektryk, tak mówił wcześniej jak miałem Fiata Seicento i tak mi powiedziano w serwisie Forda, jak zawsze chodzi też o kasę, oryginalny kompletny alternator + pasek + montaż w serwisie Forda to około 1500zł,

OTO MÓJ DYLEMAT:
1 opcja - mogę zostawić obecny alternator i z czasem rozładuje się akumulator, bo niedostatecznie ładuje go alternator,

2 opcja - napięcie książkowe jest okej i akumulator Exide się nie rozładuje, ale wątpię, bo opinie z serwisu Forda, mojego elektryka i moje skromne doświadczenie każą myśleć inaczej,

3 opcja - mogę zostawić obecny alternator i wszystko bedzie tak jak trzeba według książki,

4 opcja - to wyskakuję z kasy i zlecam montaż nowego oryginalnego alternatora i wszystko działa jak się patrzy

zwyczajnie, przed podjęciem decyzji chciałbym zasięgnąć opinii kierowców, którzy użytkują taki sam model Forda Mondeo MK3 i może mieli podobny dylemat i co zrobili?

będę wdzięczny za wszelkie opinie i uwagi,

pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AndreRe jest offline   Odpowiedź z Cytatem