Temat: [Focus 1998-2004] Śruba mimośrodowa wahacza tylnego
View Single Post
Stary 29-04-2013, 20:12   #5
pilzpl
ford::beginner

Imię: Szymek
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0 PB, 145KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Śruba mimośrodowa wahacza tylnego MK1

Witam

Kolego WRZOCH, mam dostęp do pionowego centrum obróbczego DMC 64V Linear sterowanego w 3D więc wykonanie programu a potem obróbki takiej śrubki to będzie pikuś. A potem tylko jak zajdzie potrzeba i zrobi się więcej to puszcze na allegro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
W zapasie jest jeszcze CNC SINUMERIK 810D, więc co do obróbki to obaw nie mam bo tam błędem są tysięczne milimetra. Materiał też posiadam. Ale dzięki za pomoc.

Co do śruby to zaopatrzyłem się w jedna po znajomości więc wymiar będzie możliwy do ściągnięcia.
Tak naprędce:
Żłobienie w śrubie jest tylko jednostronne i na długość 42mm, i głębokość 2mm przy czy w końcówce poza gwintem przechodzi symetrycznie w tzw pocisk (ale myślę że to akurat nie wpływa na ustawienie zbieżności jeśli zakończy się ją na "okrągło").
Żłobienie jest równe na długości 35 mm a jego szerokość to 4mm- ostatnie 10mm końcówki to przejście w "pocisk". Łebek śruby na klucz 18 a płytka pod łebkiem średnicy 35mm przy czym łebek śruby przechodzi przez najbliższa jej krawędzi powierzchnie (praktycznie przy samym brzegu).
Nakrętka i podkładka również bezproblemowa do wykonania. Tylko trzeba chęci koledzy a nie dawać nabijać producentom prawie 50zł za śrubę (o zgrozo) zwłaszcza że posiada się zapasy "nierdzewki" do wykorzystania.

Pozostaje pytanie- czy przy wymianie tulei tylnych wahacza przedniego (przód) jest możliwe przesunięcie kierownicy lekko w lewo i czy na ustawianiu zbieżności również to ustawiają czy też trzeba poczynić dodatkowe zabiegi? Ktoś się z tym spotkał i miał podobną sytuację?

Fotka śruby dla potomnych.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.