30-04-2013, 13:03
|
|
|
ford::average
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 kucy
Rocznik: 2002
|
Odp: napięcie na akumulatorze na biegu jałowym
Cytat:
chodzi mi o to, czy powinno być tak jak w książce, czy tak jak w życiu, bo wg serwisu i mojego skromnego doświadczenia napięcie na zaciskach akumulatora podczas biegu jałowego powinno być nie mniejsze niż 14,1V pod obciążeniem - tak mi powiedział mój elektryk, tak mówił wcześniej jak miałem Fiata Seicento i tak mi powiedziano w serwisie Forda, jak zawsze chodzi też o kasę, oryginalny kompletny alternator + pasek + montaż w serwisie Forda to około 1500zł,
OTO MÓJ DYLEMAT:
1 opcja - mogę zostawić obecny alternator i z czasem rozładuje się akumulator, bo niedostatecznie ładuje go alternator,
2 opcja - napięcie książkowe jest okej i akumulator Exide się nie rozładuje, ale wątpię, bo opinie z serwisu Forda, mojego elektryka i moje skromne doświadczenie każą myśleć inaczej,
3 opcja - mogę zostawić obecny alternator i wszystko bedzie tak jak trzeba według książki,
4 opcja - to wyskakuję z kasy i zlecam montaż nowego oryginalnego alternatora i wszystko działa jak się patrzy
zwyczajnie, przed podjęciem decyzji chciałbym zasięgnąć opinii kierowców, którzy użytkują taki sam model Forda Mondeo MK3 i może mieli podobny dylemat i co zrobili?
będę wdzięczny za wszelkie opinie i uwagi,
pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Zastosuj opcję 1 i 3 a resztę życie pokaże a i w kieszeni będzie lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|