Temat: [Transit 1994-2000] silnie dymi na niebiesko.
View Single Post
Stary 01-05-2013, 22:02   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Witam kupiłem Transita i mam problem silnie dymi na niebiesko.

Cytat:
Napisał wojtasE30 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- zmierzone ciśnienie sprężania ponad 37 atm na wszystkich
No... coś z pomiarem jest nie tak, nominalnie w nowym silniku wolnossącym jest 34 bary, w turbo nieco mniej. Ciśnienia 37 barów (atm) nigdy nie będzie w tym silniku. Po takim przebiegu silnik w dobrym stanie powinien mieć ok. 30 - 32 barów.
Cytat:
Napisał wojtasE30 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- pompa wtryskowa wymieniona na inną oraz sprawdziłem ustawienie rozrządu
Jeżeli dymi na niebiesko i połączone jest to z charakterystycznym "chemicznym" zapachem spalin (zupełnie innym od palonego oleju silnikowego) - to spowodowane jest to tym, ze nie całe wtryśnięte paliwo spala się w cylindrach, ale przedostaje się do wydechu do kolektora i tam jest dopalane w niższej temperaturze.
A spowodowane to może być jednak złymi (lejącymi) wtryskami i przede wszystkim mocno opóźnionym wtryskiem. Sprawdź statyczny kąt wyprzedzenia wtrysku (http://www.youtube.com/watch?v=8PFVyNL6EZA post #8 ), jeżeli jest ok, to jednak oddaj wtryski do porządnego pompiarza, potem pompę.

Jeżeli spaliny śmierdzą palonym olejem, to chyba jednak bierze olej i nie ma sprężu (pomiar jak pisałem, jest... podejrzany)...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-05-2013 o 22:10
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem