View Single Post
Stary 02-05-2013, 16:35   #1
sebo13
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: FUSION
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie 1.8 TDCI wibracje, głośna praca....

Witam !
Kupiłem miesiąc temu Focusa 1.8 TDCI MK2 FL 2007r. - silnik chodził rewelacyjnie cichutko i miękko, przyspieszenie rewelacja zero kopcenia i wibracji.... przejechałem zaledwie 300km i zaczęły się problemy

- najpierw zaczęło coś hałasować w skrzyni, nierególarne stuknięcia, grzechotanie co jakiś czas itp. teraz występuje to bardzo często i dodatkowo przy wciśnięciu sprzęgła (około 1/3) słychać chrobotanie które słychać bardziej jak się nagrzeje
- mimo tych objawów w skrzyni silnik chodził ładnie i miękko a po kilku dniach zaczął bardzo źle pracować na jałowym i doszły wibracje głównie w przedziale 1000-1600
- raz zdarzyło się coś takiego że odpaliłem i jakby coś zaskoczyło i chodził jak wcześniej tzn. miękko i bez większych wibracji a na drugi dzień dalej to samo i tak do dzisiaj
- oprócz tego pojawiło się dziwne klekotanie-dzwonienie podczas przyspieszania (wcześniej tego nie było) które ustępuje przy puszczeniu gazu lub przy mniejszym obciążeniu
- mimo tych wszystkich akcji auto przyspiesza tak jak wcześniej, nie kopci - nawet przy prędkości 160kmh nie ma praktycznie wibracji i drżenia auta (może bardzo bardzo minimalne prawie wcale)
- nie ma żadnych błędów itp. przynajmniej w teście zegarów

Proszę o sugestie, pomoc, porady bo porostu wymiękłem !!!
sebo13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem